Het NK Veiligste Chauffeur is een campagne van TVM verzekeringen en Volvo Trucks Nederland. De belangrijkste doelstelling is om het aantal ongevallen op de weg terug te dringen door bewustwording te creëren voor veiliger rijgedrag. Transportveiligheid is een onderwerp dat voor zowel Volvo Trucks als TVM verzekeringen reeds decennialang centraal staat. Beide partijen hebben de ambitie om te werken aan een toekomst met nul verkeersdoden.

‘Een truck wordt vaak als groot, zwaar en daardoor onveilig gezien. Als chauffeur heb je daar de controle over en dat is een enorme verantwoording. Het vergt kennis, kunde en expertise. Veiligheid speelt daarin uiteraard een heel grote rol’, vertelt Paul Haverkamp, verantwoordelijk voor het safety project bij TVM verzekeringen. ‘ Wij weten uit ervaring dat ongevallen een zeer grote impact hebben. Niet alleen qua materiële schade, maar vooral immaterieel. We zien dat chauffeurs en andere betrokkenen daar nog jaren last van hebben. Een campagne als het NK Veiligste Chauffeur kan de transportveiligheid ten goede komen middels het creëren van bewustwording en hopelijk ook het bereiken van een gedragsverandering bij chauffeurs en andere weggebruikers.’

De eerste fase van het NK Veiligste Chauffeur bestaat uit een online kennistest die loopt tot begin april. Chauffeurs moeten wekelijks vijftien vragen beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen. De honderd beste chauffeurs worden vervolgens uitgenodigd voor een speciale kennisdag op 21 april bij Volvo in Beesd, waar zij opnieuw op hun vakbekwaamheid getest zullen worden. Tevens worden zij uitgenodigd voor een bezoek aan een van Europa’s grootste truckfabrieken, van Volvo in Gent. De beste tien chauffeurs plaatsen zich uiteindelijk voor de grote landelijke finale op 9 juni.

De hoofdprijs van het NK Veiligste Chauffeur is – behalve de eer om zich een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland te mogen noemen – een volledig verzorgde reis voor twee personen naar de Verenigde Staten. Onderdeel van die reis is een bezoek aan de Volvo Trucks-fabriek in New River Valley.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement