Dat meldde het bedrijf eerder deze week. Uber is vooral bekend van zijn taxidiensten, zoals Uber Black, Uber Lux en het omstreden UberPop. Bij deze diensten gaat het echter om personenauto’s en busjes. Maar voor het vrachtwagensegment heeft het bedrijf ook grote plannen. Zo werd vorig jaar bekend dat het bedrijf in deze markt stapt middels de dienst Uber Freight.

Onderdeel hiervan is een nieuw project in de Amerikaanse staat Arizona. Daar wordt vracht vervoerd door een combinatie van zelfrijdende en reguliere voertuigen. In het project worden goederen vervoerd van het ene deel van de staat naar de andere.

Een reguliere vrachtwagenchauffeur brengt de lading naar een depot, waar het wordt overgeladen op een zelfrijdende vrachtwagen. Die rijdt vervolgens het langste deel van de route, naar een ander depot. Daar wordt de vracht opnieuw overgeladen op een reguliere truck, die het laatste stukje van de reis verzorgt.

De meeste kilometers worden dus autonoom afgelegd. Wel zit nog een chauffeur in het voertuig, voor het geval menselijk ingrijpen noodzakelijk is. Het lange deel van de route vindt grotendeels plaats op snelwegen. Zo’n omgeving is gemakkelijker te doen met autonome voertuigen dan het rijden in drukke steden. Hoeveel voertuigen Uber inzet in dit project is niet duidelijk. Ook laat het bedrijf weinig los over eventuele uitbreiding.

Uber is niet de enige die zich stort op zelfrijdend vrachtvervoer. Ook diverse traditionele truckbouwers, zoals General Motors en Ford werken aan dergelijke voertuigen. Dat doet ook Tesla, het bedrijf dat zich onderscheidt met volledig elektrische voertuigen. Dit bedrijf bracht vorig jaar al de Tesla Semi op de markt, die beschikt over diverse rij-ondersteunende functies.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement