Twee andere chauffeurs mogen niet meer rijden omdat zij geen bedrijfsvergunning bezaten. Dat meldt toezichthouder ILT.

De transporteurs die sjoemelden met de tachografen zijn drie Nederlandse en twee buitenlandse containervervoerders. Per overtreding kan de boete oplopen tot 4.400 euro. Ook moeten zij schone apparatuur installeren.

Degenen die betrapt zijn op het rijden zonder vergunning – een Nederlander en een Duitser – moeten hun vrachtwagens stilzetten totdat de papieren in orde zijn. De boete die hier op staat, kan oplopen tot 4.300 euro per overtreding. Rijden zonder vergunning is concurrentievervalsend voor bedrijven die wel de juiste papieren hebben.

Door manipulatie van de tachograaf kan worden verhuld dat een chauffeur veel meer uren rijdt dan is toegestaan en dat hij de maximale snelheid overschrijdt. Ook dit is concurrentievervalsing ten opzichte van transportbedrijven die zich wel aan de regels houden. ‘Gesjoemel met tachografen brengt bovendien de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van chauffeurs in gevaar én de veiligheid van andere weggebruikers’, aldus de ILT.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement