Dat meldt Omroep Gelderland. In juli vorig jaar werd op spectaculaire wijze ingebroken in een rijdende vrachtwagen op de A73. Hierbij werd gebruik gemaakt van de zogeheten Roemeense methode (zie ook filmpje onderaan dit artikel).

Hierbij worden diverse auto’s gebruikt om de vrachtwagen te omsingelen. Een eerste auto rijdt vóór de truck en mindert vaart, waardoor de vrachtwagen zelf ook moet afremmen. Vervolgens rijdt een andere auto tot vlak achter de truck. Deze auto is speciaal geprepareerd.

Een van de inbrekers klimt uit het dak en loopt via een anti-slipmaat naar de achterkant van de vrachtwagen. Met een slijptol maakt hij een gat in de achterkant, waarna de vracht wordt gestolen. Diverse andere auto’s houden het overige verkeer op afstand.

De rechter oordeelde vrijdag dat niet bewezen kon worden dat de vijf verdachten de inbraak zelf hadden gepleegd. De vijf hadden weliswaar de gestolen iPhones in bezit en de telefoon van één van de verdachten was rond het tijdstip van de inbraak gesignaleerd vlakbij de truck. Maar dat betekende nog niet dat de Roemenen, allen tussen de 33 en 43 jaar oud, daadwerkelijk zelf de misdaad hebben gepleegd.

De telefoon werd namelijk ook door anderen gebruikt en er zat behoorlijk wat tijd tussen het moment van inbraak en het moment van arrestatie. Daardoor vond de rechter dat er te weinig bewijs was. Wel moeten vier van de vijf verdachten vijftien maanden de cel in voor het bezit van de gestolen goederen. De vijfde kreeg één maand minder, omdat in diverse media foto’s van hem zijn verschenen. Daar zal de verdachte nog lang hinder van ondervinden, dacht de rechter, omdat foto’s op internet eindeloos blijven circuleren.

Bekijk hieronder een filmpje van de ‘Roemeense methode’. De inbrekers op de A73 gingen op dezelfde manier te werk als in onderstaand filmpje, dat een inbraak in Roemenië laat zien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement