In Vlaanderen moeten vrachtwagens een trucktol betalen op snelwegen. Echter, veel trucks kiezen er daarom voor om niet over rijkswegen te rijden, maar om andere, gratis routes te gebruiken op gemeente- en gewestwegen. Daar neemt het vrachtverkeer echter dusdanig toe, dat lokale overheden gaan protesteren.

Weyts laat daarom onderzoek doen naar de verkeerssituaties bij 67 knelpunten. Hij wil bekijken of kilometerheffing op die wegen de verkeersdrukte tegen kan gaan.

Tevens blijkt dat de kilometerheffing er niet voor heeft gezorgd dat het aantal vrachtwagens is gedaald. Vorig jaar nam het vrachtverkeer met 1,5% toe op de Vlaamse snelwegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Verkeerscentrum. Wel leverde de tol 676 miljoen euro op.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement