Dat heeft de Europese Commissaris voor Interne Aangelegenheden, Dimitris Avramopoulos, laten weten aan de krant Die Welt. De grenscontroles werden tussen onder meer Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden enkele jaren geleden ingevoerd wegens de ongebreidelde migratie van vaak illegale vluchtelingen door Europa.

Controles aan binnengrenzen van de zogenoemde Schengen-zone, waar vrij verkeer van mensen en goederen geldt, zijn alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Brussel heeft een aantal landen die tijdelijke grenscontroles invoerden al enkele malen een verlenging van die controles toegestaan.

Maar volgens de Commissie zijn de buitengrenzen nu voldoende afgeschermd tegen een ongecontroleerde inreis van migranten van buiten de Schengen-zone. Zo mogen volgens Avramopoulos de controles aan de Duits-Oostenrijks na 12 mei aanstaande nog even worden verlengd, maar moeten ze ‘zo snel mogelijk’ worden afgeschaft.

De Duitse minister van binnenlandse zaken, Horst Seehofer, wil een nieuwe verlenging van zes maanden. Ook Oostenrijk is vooreerst niet bereid de controles al af te schaffen. Beide landen, maar ook bijvoorbeeld Denemarken, Zweden, vinden dat de controles aan de buitengrenzen van het Schengen-gebied nog steeds niet op orde zijn.