Bouwers van elektrische trucks ruziën over patenten

rechtszaak

Autofabrikant Nikola start een rechtszaak tegen branchegenoot Tesla. Laatstgenoemde zou onderdelen van Nikola hebben gekopieerd en hebben verwerkt in zijn trucks.

Daarmee zouden patentregels zijn overtreden. Nikola heeft daarom een claim van twee miljard dollar (1,67 miljard euro tegen huidige wisselkoersen) neergelegd bij de rechtbank van de Amerikaanse staat Arizona. Volgens Tesla is de claim onterecht.

Beide bedrijven ontwikkelen voertuigen op alternatieve brandstoffen. Tesla focust daarbij op volledige elektrische personenauto’s en vrachtwagens. Nikola bouwt ook voer- en vaartuigen op stroom, maar ook op waterstof. De onenigheid spitst zich toe op de vrachtwagens Tesla Semi en de Nikola One.

Nikola verdenkt de andere vrachtwagenbouwer ervan dat het gepatenteerde onderdelen van deuren en windpanelen heeft gebruikt. Ook onderdelen op het gebied van aerodynamica zouden zijn verwerkt in de Tesla Semi, terwijl Nikola daar patenten op heeft.

Door het vermeende kopieergedrag van Tesla zou Nikola problemen hebben met het vinden van investeerders en andere zakenpartners. Het zorgt voor verwarring, wat diverse bedrijven afschrikt om in zee te gaan met Nikola.

Beide bedrijven zijn overigens vernoemd naar dezelfde persoon, namelijk de negentiende-eeuwse uitvinder Nikola Tesla.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bouwers van elektrische trucks ruziën over patenten | NT

Bouwers van elektrische trucks ruziën over patenten

rechtszaak

Autofabrikant Nikola start een rechtszaak tegen branchegenoot Tesla. Laatstgenoemde zou onderdelen van Nikola hebben gekopieerd en hebben verwerkt in zijn trucks.

Daarmee zouden patentregels zijn overtreden. Nikola heeft daarom een claim van twee miljard dollar (1,67 miljard euro tegen huidige wisselkoersen) neergelegd bij de rechtbank van de Amerikaanse staat Arizona. Volgens Tesla is de claim onterecht.

Beide bedrijven ontwikkelen voertuigen op alternatieve brandstoffen. Tesla focust daarbij op volledige elektrische personenauto’s en vrachtwagens. Nikola bouwt ook voer- en vaartuigen op stroom, maar ook op waterstof. De onenigheid spitst zich toe op de vrachtwagens Tesla Semi en de Nikola One.

Nikola verdenkt de andere vrachtwagenbouwer ervan dat het gepatenteerde onderdelen van deuren en windpanelen heeft gebruikt. Ook onderdelen op het gebied van aerodynamica zouden zijn verwerkt in de Tesla Semi, terwijl Nikola daar patenten op heeft.

Door het vermeende kopieergedrag van Tesla zou Nikola problemen hebben met het vinden van investeerders en andere zakenpartners. Het zorgt voor verwarring, wat diverse bedrijven afschrikt om in zee te gaan met Nikola.

Beide bedrijven zijn overigens vernoemd naar dezelfde persoon, namelijk de negentiende-eeuwse uitvinder Nikola Tesla.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement