Die omvat volgens de bond een loonsverhoging van 2% in 2018 en in 2019 bovenop de prijscompensatie en een eenmalige uitkering van 500 euro over vorig jaar. Bovendien is volgens bestuurder Niek Stam de ‘verslechteringsagenda’ van het bedrijf van tafel. Hij noemt het akkoord, dat nog door de leden moet worden goedgekeurd, ‘het beste resultaat dat sinds 2003 bij P&O Ferries is behaald’.

Afgelopen donderdag vond er een werkonderbreking plaats bij de rederij, die vanuit de Europoort dagelijks op Hull (passagiers en vracht) en Teesport (alleen vracht) vaart. In een persverklaring had P&O Ferries laten weten geen rechtvaardiging te zien voor een staking die tijdens het drukste weekend van het jaar duizenden toeristen en tienduizenden bedrijven zou raken.

De verslechteringsagenda hield volgens Stam onder meer in dat nieuwe werknemers minder goede arbeidsvoorwaarden zouden krijgen, ‘waardoor oud en nieuw concurrenten van elkaar zouden worden’. Ook zijn er afspraken gemaakt over de samenstelling van ploegen.