Dit voertuig is ontworpen voor zwaardere taken zoals stedelijke distributie en vuilnis ophalen, met een brutogewicht van in totaal 27 ton. De verkoop gaat in Europa in 2019 van start.

‘Met de introductie van de Volvo FE Electric kunnen we een complete reeks elektrisch aangedreven trucks aanbieden voor werkzaamheden in de stad. We zetten hiermee opnieuw een strategische stap in de ontwikkeling van ons totaalaanbod voor elektrisch aangedreven transportoplossingen’, aldus Claes Nilsson, president van Volvo Trucks.

Het eerste nieuwe model van de FE Electric is een vuilniswagen met een opbouw die is ontwikkeld in samenwerking met carrosseriebouwer Faun. Deze zal vanaf het einde van dit jaar worden ingezet in Hamburg.

De nieuwe elektrische vrachtwagen wordt in diverse modellen aangeboden voor verschillende soorten transportopdrachten. Bijvoorbeeld  met een cabine met lage instap die in- en uitstappen gemakkelijker maakt en de chauffeur een goed overzicht moet geven over het omringende verkeer.

‘De werkomgeving wordt bovendien prettiger vanwege het lage geluidsniveau en de trillingsvrije werking. De accucapaciteit kan worden aangepast aan de individuele wensen en het laden kan plaatsvinden via het elektriciteitsnet of via snellaadstations’, meldt het Zweedse bedrijf.

Daarnaast levert het bedrijf diverse aanvullende diensten, zoals routeanalyse, onderhoud en financiering via het dealer- en werkplaatsnetwerk dat over heel Europa is verspreid. Ook zijn er samenwerkingsverbanden met leveranciers van oplaadinfrastructuur.

Specificaties van de dinsdag gepresenteerde elektrische truck:

  • Aandrijflijn: Twee elektromotoren van 370 kW, max. vermogen (260 kW continu), Volvo-transmissie met twee versnellingen. Max. koppel elektromotor 850 Nm. Max. koppel achteras 28 kNm.
  • Energieopslag: Lithium-ion accu’s, 200–300 kWh.
  • Actieradius: Tot 200 kilometer.
  • Opladen: Er zijn twee oplaadsystemen leverbaar. CCS2: Maximum laadvermogen 150 kW DC. Laag laadvermogen: Maximum laadvermogen 22 kW AC.
  • Oplaadtijd: Van lege naar geheel geladen accu’s (300 kWh): CCS2 150 kW circa 1,5 uur, laag laadvermogen circa 10 uur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement