Europa wil 15% uitstootreductie wegtransport in 2025

duurzaam vervoer

Het zware wegvervoer moet binnen zeven jaar 15% minder CO2 uitstoten. Dat beslist de Europese Commissie woensdag.

In 2030 moet de emissie van koolstofdioxide zijn teruggedrongen tot 30%. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Het dagblad meldt ook dat de Europese plannen enkele prikkels bevatten om de sector een omslag naar duurzaam transport te laten maken. Welke prikkels dit zijn, is niet duidelijk.

Woensdag beslist de Europese Commissie over klimaatdoelstellingen voor het vrachtvervoer over de weg. Daarbij is het terugdringen van CO2 het uitgangspunt. De Europese koepelorganisatie voor voertuigproducenten Acea heeft geijverd voor een reductie van 7% in 2025 en 16% in 2030. Brussel wil dus een stuk verder gaan.

Als de commissie inderdaad akkoord gaat met de plannen, en dat is wel de verwachting, moeten het Europees Parlement en de Europese Raad zich nog buigen over de voorstellen. Of zij ook akkoord gaan, is nog niet bekend.

Als de plannen inderdaad van kracht worden, zal het niet meevallen om bovengenoemde percentages te halen. Zero-emissie oplossingen, zoals rijden op stroom of waterstof, zijn niet of nauwelijks voorhanden voor het lange-afstandsvervoer. Het efficiënter maken van trucks, het rijden op LNG en het gebruikmaken van brandstoffen met een hoger bijmengpercentage biocomponenten lijken de komende jaren de meest realistische opties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Europa wil 15% uitstootreductie wegtransport in 2025 | NT

Europa wil 15% uitstootreductie wegtransport in 2025

duurzaam vervoer

Het zware wegvervoer moet binnen zeven jaar 15% minder CO2 uitstoten. Dat beslist de Europese Commissie woensdag.

In 2030 moet de emissie van koolstofdioxide zijn teruggedrongen tot 30%. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Het dagblad meldt ook dat de Europese plannen enkele prikkels bevatten om de sector een omslag naar duurzaam transport te laten maken. Welke prikkels dit zijn, is niet duidelijk.

Woensdag beslist de Europese Commissie over klimaatdoelstellingen voor het vrachtvervoer over de weg. Daarbij is het terugdringen van CO2 het uitgangspunt. De Europese koepelorganisatie voor voertuigproducenten Acea heeft geijverd voor een reductie van 7% in 2025 en 16% in 2030. Brussel wil dus een stuk verder gaan.

Als de commissie inderdaad akkoord gaat met de plannen, en dat is wel de verwachting, moeten het Europees Parlement en de Europese Raad zich nog buigen over de voorstellen. Of zij ook akkoord gaan, is nog niet bekend.

Als de plannen inderdaad van kracht worden, zal het niet meevallen om bovengenoemde percentages te halen. Zero-emissie oplossingen, zoals rijden op stroom of waterstof, zijn niet of nauwelijks voorhanden voor het lange-afstandsvervoer. Het efficiënter maken van trucks, het rijden op LNG en het gebruikmaken van brandstoffen met een hoger bijmengpercentage biocomponenten lijken de komende jaren de meest realistische opties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement