CNG staat voor compressed natural gas, ook wel aardgas onder druk of gecomprimeerd aardgas genoemd. Het is een alternatief voor benzine en diesel en is geschikt voor onder meer het zwaardere wegvervoer, bijvoorbeeld bestelbusjes.

Voor Dats24 is dit het zestigste CNG-locatie op Belgische bodem. Het gros ervan bevindt zich in Vlaanderen. ‘Daar kan je nu in één gemeente op vier plekken gecomprimeerd aardgas tanken’, zegt Raf Flebus. Hij is business unit manager bij de tankstation-exploitant, die een onderdeel vormt van de retailgroep Colruyt. ‘Wallonië is echter aan een inhaalbeweging begonnen. Tegen 2020 zou het aantal CNG-stations in heel België moeten oplopen tot 170.’

Momenteel beschikt bijna de helft van alle Belgische Dats24-vestigingen over een CNG-punt. Het bedrijf wil nog dit jaar vijftien extra locaties voor het gecomprimeerde aardgas openen, in onder meer Wetteren, Basecles, Eupen, Ieper, Sint-Truiden, Hechtel-Eksel, Wommelgem en Knokke. De brandstoffenleverancier heeft ook verschillende vergunningsaanvragen ingediend om zijn CNG-netwerk te kunnen uitbreiden langs de belangrijkste wegen in Wallonië. ‘Intussen staan ook laadpalen voor elektrische voertuigen bij 58 Colruyt-winkels’, onderstreept Flebus. Dit najaar opent Dats24 nabij de Colruyt-hoofdzetel in Halle zijn eerste waterstofstation.

Bron foto: Dats24