De oorzaken zijn onder meer de aanhoudende droogte en een nijpend tekort van gekwalificeerde chauffeurs. Dat meldt de belangenvereniging voor tankstations Beta vrijdag.

Door de droogte is het waterpeil in de rivieren gezakt. Schepen die brandstofdepots bevoorraden, kunnen daardoor minder zwaar beladen worden. Ook heeft de branche last gehad van de recente olielek met de ‘Bow Jubail’ in de Rotterdamse haven.

Chauffeurstekort

Een structureel probleem is het gebrek aan chauffeurs, zegt een woordvoerder van Beta. ‘Deze vrachtwagenbestuurders moeten speciale opleidingen hebben gevolgd, omdat ze rijden met gevaarlijke stoffen. Maar er is een groot tekort aan deze mensen. Dit is een belangrijke oorzaak voor het probleem.’

De belangenvereniging krijgt dagelijks telefoontjes van bezorgde pomphouders. ‘Sommige staan een paar uur droog, andere soms tot wel drie dagen. Dan mis je flink wat omzet.’