Het gaat om stations in de regio Amsterdam (2), Den Haag en Pesse (Drenthe). Die moeten vanaf 2020 waterstof kunnen leveren. Volgens Shell gaat het aftanken van een waterstofauto ongeveer vijf minuten duren.

De multinational maakt voor het project gebruik van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI Transport) van RVO. Die is bedoeld voor projecten van bedrijven en andere private organisaties om de uitstoot van broeikasgassen in het transport terug te dringen. Het project wordt verder mede gefinancierd met de ‘Connecting Europe Facility’ van de de Europese Unie.

Waterstofdirecteur Oliver Bishop van Shell zegt blij te zijn met de samenwerking met andere bedrijven en overheden. Hij refereert aan de situatie in Duitsland, waar afspraken ertoe moeten leiden dat er binnen vijf jaar 400 waterstofstations moeten zijn, waarvan 230 van Shell. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië leiden zulke samenwerkingen tot ‘de uitrol van netwerken van waterstofstations’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement