Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging van het wegvervoer hangt samen met het transport van grotere hoeveelheden geraffineerde aardolieproducten zoals benzine. De daling op het spoor komt met name door een afname van het segment chemische producten.

Het totale vervoer van gevaarlijke stoffen via weg, spoor, pijpleiding en binnenvaart bleef vorig jaar nagenoeg gelijk op 240 miljoen ton. De meeste gevaarlijke stoffen werden vervoerd via pijpleiding (52%) en binnenvaart (40%). Voor de weg is dit 6,5% en voor het spoor ruim 1%.

Tekst loopt door onder figuur.

Volgens het CBS waren gevaarlijke stoffen vorig jaar goed voor 18% van het totale vervoer via pijpleiding, binnenvaart, spoor en weg. Het merendeel van die stoffen bestaat uit brandbare vloeistoffen (62%), waaronder benzine en diesel. Een kwart bestaat uit samengeperste en vloeibaar gemaakte gassen zoals LNG, stikstof en koolstofdioxide. Het vervoer van giftige en bijtende stoffen heeft een aandeel van respectievelijk 2 en 1%.

Bron figuren: CBS

Lees ook: Verdubbeling meldingen bij transport gevaarlijke stoffen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement