Dat heeft de douane gisteren in Koblenz aangekondigd. De controles vinden in het hele land plaats en er zijn zesduizend douaneambtenaren bij betrokken. Het Duitse ‘Mindestlohn’ bedraagt 8,84 euro per uur en dient voor alle werkzaamheden in Duitsland te worden uitbetaald.

Wegvervoer

Daarbij gaat het in het wegvervoer om ritten die in Duitsland met laden en lossen te maken hebben. Doorvoer, bijvoorbeeld tussen Oost-Europa en de Benelux of Frankrijk, valt niet onder de minimumloonregeling. Bij de intensieve controle kan het de komende dagen wel tot staandehouding van vrachtauto’s komen.

Ook Nederlands gekentekende trucks kunnen daarmee te maken krijgen. Het gaat immers niet om het kenteken, maar om de bestuurder van de vrachtauto. Is dat ook een Nederlandse chauffeur, dan zal het oponthoud kort duren, want het Nederlandse minimumuurloon ligt iets hoger dan het Duitse.