Toll Collect is een consortium van Daimler, Deutsche Telekom en het Franse Cofiroute en beheerde sinds begin deze eeuw de kilometertol voor vrachtverkeer in Duitsland. Echter, begin deze maand kwam de uitvoering van de tolheffing weer volledig in handen van de federale overheid.

Verkeersminister Andreas Scheuer wil Toll Collect nu opnieuw privatiseren, via een openbare aanbesteding. Maar dat is volgens het rapport een ‘ernstige fout’. Private partijen verdienen miljarden aan de exploitatie, terwijl de burgers er niet beter van worden.

Vorderingen

Volgens de Groenen kan de staat de tolheffing het beste weer in eigen beheer houden, zoals dat ook in Zwitserland en Oostenrijk het geval is. Volgens de fractie van de partij in de Bondsdag moet de staat ook maar een punt zetten achter de vorderingen die Duitsland nog zegt te hebben op het consortium achter Toll Collect wegens een te late introductie van de Maut in het eerste decennium van deze eeuw.