De BTB pleit voor meer bewaking in plaats van sluiting. De truckers merken ook dat als parkings worden gesloten, de transmigranten gewoon andere locaties zoeken, dieper landinwaarts. Zo worden ook tankstations gevoelige plekken. Om hun verplichte rusttijden te respecteren, worden de truckers gedwongen die op de pechstroken te nemen, stelt de BTB.

Geen hinder

De truckersacties verliep heel vreedzaam en bracht geen hinder met zich mee voor andere weggebruikers. De BTB deelde pamfletten uit en lichtte hun probleem toe. Op de achtergrond had een delegatie van de uiterst rechtse politiek partij Vlaams Belang postgevat, met een spandoek ‘parkings open, grenzen dicht.’

In Zeebrugge zijn sommige transmigranten al tien keer opgepakt en weer vrijgelaten wegens poging tot indringing. Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) wil van die situatie af. Opgepakte transmigranten worden voortaan overgebracht naar en gescreend in een centrum in Steenokkerzeel, zodat de politie in Zeebrugge die afhandeling niet meer moet uitvoeren. Na de screening worden de die transmigranten die een bevel tot uitwijzing kregen opgesloten in Brugge, in afwachting van hun repatriëring naar hun thuisland van herkomst of naar het land waar ze Europa binnenkwamen.

Ongerust

Ook de sectororganisaties Febetra, TLV en UPTR zijn ongerust. Ze vrezen de impact op de verkeersveiligheid van de sluiting van de snelwegparkings. ‘De bevoegde overheden gaan hierbij voorbij aan de verplichting voor vrachtwagenchauffeurs om de rij- en rusttijden strikt na te leven, zonder enig alternatief te bieden. Langs de E40, een belangrijke as in het Europese Ten-T-netwerk, is het nu zo goed als onmogelijk om tijdig een parkeerplaats te vinden met de nodige sanitaire en andere faciliteiten.’

De organsaties vervolgen: ‘Als onze chauffeurs de autosnelweg moeten verlaten om lokaal ergens een parkeerplaats te zoeken, komt hun veiligheid dan niet nog meer in het gedrang? En de kwaliteit van hun rust, door het gebrek aan faciliteiten? Bovendien zorgt dit ook voor overlast voor de bewoners, die de voertuigen voor hun deur krijgen’, aldus een Febetra-woordvoerster.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement