Vrachtwagenchauffeur schuldig aan dood meisje

rechtszaak

Een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Assendelft die in oktober 2016 een fataal ongeluk heeft veroorzaakt in Amsterdam, is door de rechtbank schuldig bevonden. Door de aanrijding kwam een veertienjarig meisje om het leven. De bestuurder heeft een taakstraf gekregen van 240 uur en is zijn rijbewijs een jaar kwijt.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de rechtbank heeft de man ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ gereden. De chauffeur zag het meisje over het hoofd toen hij rechtsaf sloeg bij een kruising in Amsterdam-Oost.

Spiegels

Bij het nemen van de bocht heeft hij onvoldoende gekeken of alle fietsers hem waren gepasseerd, meent de rechtbank. ‘De man had het meisje op meerdere momenten kunnen en moeten zien fietsen: in zijn spiegels, in de spiegel aan het verkeerslicht en op de beelden van de camera aan de voorkant van zijn vrachtwagen.’

Bovendien mag volgens de rechtbank van hem extra oplettendheid worden verwacht omdat hij een beroepschauffeur is, helemaal omdat hij in een verhoogde, zware vrachtwagen reed op een voor hem bekende, onoverzichtelijke en drukke kruising.

Geen schuld

In het vonnis staat verder dat, hoewel de man zegt zich moreel verantwoordelijk te voelen, hij niet de volledige verantwoordelijkheid neemt. Zo heeft hij verklaard dat hij geen schuld heeft aan het ongeval en dat er geen reden was om stil te staan of af te remmen omdat de weg voor hem vrij was.

Bovendien heeft hij nog altijd zijn spiegels niet afgesteld volgens de wettelijke regels, omdat ze volgens hem goed staan. Dat laatste heeft echter geen rol gespeeld bij het ontstaan van het ongeval, maar de rechtbank vindt het onbegrijpelijk en onverantwoordelijk dat hij dit nog altijd niet heeft aangepast.

Vrachtwagenchauffeur schuldig aan dood meisje | NT

Vrachtwagenchauffeur schuldig aan dood meisje

rechtszaak

Een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Assendelft die in oktober 2016 een fataal ongeluk heeft veroorzaakt in Amsterdam, is door de rechtbank schuldig bevonden. Door de aanrijding kwam een veertienjarig meisje om het leven. De bestuurder heeft een taakstraf gekregen van 240 uur en is zijn rijbewijs een jaar kwijt.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de rechtbank heeft de man ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ gereden. De chauffeur zag het meisje over het hoofd toen hij rechtsaf sloeg bij een kruising in Amsterdam-Oost.

Spiegels

Bij het nemen van de bocht heeft hij onvoldoende gekeken of alle fietsers hem waren gepasseerd, meent de rechtbank. ‘De man had het meisje op meerdere momenten kunnen en moeten zien fietsen: in zijn spiegels, in de spiegel aan het verkeerslicht en op de beelden van de camera aan de voorkant van zijn vrachtwagen.’

Bovendien mag volgens de rechtbank van hem extra oplettendheid worden verwacht omdat hij een beroepschauffeur is, helemaal omdat hij in een verhoogde, zware vrachtwagen reed op een voor hem bekende, onoverzichtelijke en drukke kruising.

Geen schuld

In het vonnis staat verder dat, hoewel de man zegt zich moreel verantwoordelijk te voelen, hij niet de volledige verantwoordelijkheid neemt. Zo heeft hij verklaard dat hij geen schuld heeft aan het ongeval en dat er geen reden was om stil te staan of af te remmen omdat de weg voor hem vrij was.

Bovendien heeft hij nog altijd zijn spiegels niet afgesteld volgens de wettelijke regels, omdat ze volgens hem goed staan. Dat laatste heeft echter geen rol gespeeld bij het ontstaan van het ongeval, maar de rechtbank vindt het onbegrijpelijk en onverantwoordelijk dat hij dit nog altijd niet heeft aangepast.