In en rondom Moerdijk proberen de laatste tijd veel migranten in vrachtwagens te klimmen. Op deze manier hopen ze de oversteek naar Engeland te maken. De verstekelingen zijn veelal van Albanese afkomst en verschuilen zich onder andere in maisvelden in de regio.

Onder meer op verzorgingsplaats Streepland bij Zevenbergschen Hoek willen ze in het laadruim klimmen. De burgemeester van gemeente Moerdijk stuurde kortgeleden een brandbrief naar de minister van Veiligheid en Justitie. Inmiddels heeft het ministerie een bezoek afgelegd aan de gemeente en Harbers meldt dan ook dat ‘de problematiek de volle aandacht heeft van alle relevante partijen’.

Aanzuigende werking

De Kamervragen zijn gesteld door Attje Kuiken (PvdA) en Jasper van Dijk (SP). Zij willen onder meer weten of het kabinet vreest voor een aanzuigende werking en dat Moerdijk zich daardoor ontwikkelt tot een tweede Calais.

In deze Franse stad stroomden de laatste jaren vele migranten toe, ook met het doel om de overtocht naar Engeland te maken. Veel vrachtwagenchauffeurs vreesden dan ook om hier langs te rijden. Door ingrijpen van de overheid is de problematiek daar verminderd.

Nederlandse havens

Ook bij Nederlandse havens speelde deze problematiek. De Koninklijke Marechaussee en de Zeehavenpolitie hebben daarom hun controles geïntensiveerd. Ook hebben private partijen maatregelen genomen, onder meer door het verhogen van hekken. Daardoor zoekt een deel van de migranten zijn heil elders.

Dat het hierdoor bij Moerdijk dezelfde kant op gaat als in Calais, verwacht de staatssecretaris niet. ‘Nederland houdt al enige tijd de migratiestromen goed in de gaten en wij kijken continu of aanvullende maatregelen nodig zijn’, aldus Harbers in zijn antwoorden. Tevens wordt informatie uitgewisseld met Belgische, Britse en Franse overheden.

Toch is de Brabantse gemeente niet de enige regio die te kampen heeft met inklimmers. Ook onder meer de haven van Rotterdam is een voorname tussenbestemmingen voor migranten. Recent bleek dat het aantal verstekelingen dat via de Maasstad de oversteek naar Engeland wil maken, is gestegen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement