Meer veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens

wegtransport

Vrachtwagenchauffeurs in de EU krijgen meer plekken waar ze overdag en ’s nachts veilig kunnen parkeren. Ladingdiefstallen, vaak door bendes, gebeuren in 70% van de gevallen op onbeveiligde parkeerplaatsen. Daar proberen migranten ook steeds vaker in vrachtwagens te klimmen.

Op een conferentie in Brussel zegt EU-transportcommissaris Violeta Bulc dinsdag toe dat meer geld beschikbaar komt voor beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen. Die moeten dan wel overal aan dezelfde eisen voldoen, omdat het voor truckers nu vaak niet duidelijk is hoe veilig een parkeerterrein is en welke voorzieningen er zijn. Ze moeten ook makkelijk te weten kunnen komen of er nog plaats is en wat de kosten zijn.

Tekort

Bulc is ervan overtuigd dat chauffeurs de parkeerplaatsen veel vaker gaan gebruiken als de standaarden overal gelijk zijn. Ze zet daarvoor een groep deskundigen aan het werk. Die onderzoekt ook waar langs het Europese snelwegnetwerk een tekort is aan veilige parkeerplekken.

Europarlementariër Peter van Dalen, die de conferentie mede organiseert, is blij dat er stappen worden gezet. Volgens de ChristenUnie-politicus is de huidige situatie niet langer houdbaar. Hij verwijst naar incidenten met migranten in bijvoorbeeld Moerdijk en Hoek van Holland, maar ook in België en Frankrijk.

Boetes

Van Dalen vindt dat als er eenmaal voldoende beveiligde plaatsen zijn, er bijvoorbeeld met boetes moet worden opgetreden tegen chauffeurs die het dan toch nog vertikken ze te gebruiken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Meer veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens | NT

Meer veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens

wegtransport

Vrachtwagenchauffeurs in de EU krijgen meer plekken waar ze overdag en ’s nachts veilig kunnen parkeren. Ladingdiefstallen, vaak door bendes, gebeuren in 70% van de gevallen op onbeveiligde parkeerplaatsen. Daar proberen migranten ook steeds vaker in vrachtwagens te klimmen.

Op een conferentie in Brussel zegt EU-transportcommissaris Violeta Bulc dinsdag toe dat meer geld beschikbaar komt voor beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen. Die moeten dan wel overal aan dezelfde eisen voldoen, omdat het voor truckers nu vaak niet duidelijk is hoe veilig een parkeerterrein is en welke voorzieningen er zijn. Ze moeten ook makkelijk te weten kunnen komen of er nog plaats is en wat de kosten zijn.

Tekort

Bulc is ervan overtuigd dat chauffeurs de parkeerplaatsen veel vaker gaan gebruiken als de standaarden overal gelijk zijn. Ze zet daarvoor een groep deskundigen aan het werk. Die onderzoekt ook waar langs het Europese snelwegnetwerk een tekort is aan veilige parkeerplekken.

Europarlementariër Peter van Dalen, die de conferentie mede organiseert, is blij dat er stappen worden gezet. Volgens de ChristenUnie-politicus is de huidige situatie niet langer houdbaar. Hij verwijst naar incidenten met migranten in bijvoorbeeld Moerdijk en Hoek van Holland, maar ook in België en Frankrijk.

Boetes

Van Dalen vindt dat als er eenmaal voldoende beveiligde plaatsen zijn, er bijvoorbeeld met boetes moet worden opgetreden tegen chauffeurs die het dan toch nog vertikken ze te gebruiken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement