Sinds begin dit jaar mogen in Nederland vrachtwagenchauffeurs hun lange rustperiode van 45 uur niet meer volledig in de cabine doorbrengen. Reguliere hotels zijn vaak te duur, waardoor de truckbestuurders hun heil elders moeten zoeken. Don Trucking kwam op het idee om een eenvoudig hotel in te richten voor zijn chauffeurs bij het kantoor in Venlo.

Ter plekke zijn 24 woonunits, sanitaire voorzieningen, een keuken en een woonkamer aanwezig. De vrachtwagens staan op hetzelfde bedrijventerrein (Veegtes) achter een hek. Tevens is er een werkplaats waar onderhoud kan worden gepleegd aan de voertuigen. Voor het hotel en de werkplaats had het bedrijf geen vergunning op het moment dat de faciliteiten werden aangelegd.

Vergunning

In mei werd wel een vergunning aangevraagd. Nu is bekend geworden dat het Venlose college van B en W die toestemming niet verleent. Dat schrijft dagblad De Limburger. De gemeente wil op die plek geen hotel en reparatiedienst en benadrukt actief te handhaven om een einde te maken aan de situatie.

Waar de chauffeurs voortaan moeten overnachten is nog niet bekend. Er is in Nederland een schreeuwend tekort aan plekken waar chauffeurs de nacht kunnen doorbrengen. Zowel vanuit de politiek als vanuit de branche zelf is volop aandacht voor het probleem. Toch zijn vooralsnog niet veel nieuwe locaties aangelegd.

Wel kwam de EU deze week met het nieuws dat het 178 miljoen euro vrijmaakt voor de realisatie van nieuwe truckparkings in de gehele Europese Unie. Hoeveel parkings er in Nederland bij komen, is nog niet duidelijk. Ook is geen tijdsplanning bekendgemaakt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement