De uitspraak werd gedaan in een rechtszaak die was aangespannen door een buitenlandse vervoerder. Een chauffeur van het bedrijf werd enige tijd geleden staande gehouden door een Waalse beambte, vanwege een openstaande tolboete.

De truckbestuurder kon de boete niet meteen ter plekke betalen, waardoor verder rijden niet was toegestaan. De rechter in de Waalse stad Namen vindt nu dat deze maatregel te ver gaat. De autoriteiten moeten daarom een boete betalen van vierduizend euro. Dat meldt het Duitse vakblad Verkehrsrundschau.

Rechtszaak

De Belgische transportorganisatie UTPR laat onderzoeken of ze een rechtszaak kan beginnen tegen de Waalse autoriteiten. De vereniging ergert zich al langer aan het doorrijverbod dat aan transporteurs wordt opgelegd in dit soort situaties. UTPR wil dat vervoerders uit eigen land en uit andere landen zich aansluiten bij het initiatief, als het daadwerkelijk tot een juridische procedure komt.

De Waalse tolheffing is de laatste dagen mikpunt van kritiek. Veel buitenlandse vervoerders, waaronder veel Nederlandse bedrijven, hebben torenhoge boetes gekregen. Oorzaak van de problemen was een onjuiste instelling van de on board unit. Gegevens werden daardoor niet juist doorgegeven aan Waalse Belastingdienst, terwijl transporteurs en chauffeurs niets in de gaten hadden.

Voortbestaan bedreigd

De autoriteiten kwamen echter pas na vele maanden in actie, waardoor de boetebedragen fors waren opgelopen. Voor sommige transporteurs kwam het te betalen bedrag boven de twee ton uit, terwijl van opzet waarschijnlijk geen sprake was. Sommige vrezen voor hun voortbestaan. Een vervoerder uit Spanje had zelfs tweehonderd boetes gekregen. Van coulance is in Wallonië geen sprake. Vervoerders moeten ieder individueel een rechtszaak starten. Diverse bedrijven hebben deze stap ook gezet.

Inmiddels heeft de politiek zich met deze zaak bemoeid. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft aangegeven in conclaaf te willen met de Waalse Belastingdienst. Ook heeft Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) vragen gesteld aan de Europese Commissie. Hij noemt het gedrag van de Waalse autoriteiten onacceptabel.

Lees ook: Nederlandse transporteurs in de knel door Waalse tolboetes

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement