Eén op de vijf pakt de fiets, 7% de bus en 4% de benenwagen of de scooter. Dat blijkt uit gegevens die de afgelopen twee jaar zijn verzameld bij metingen bij 22 bedrijven in deze regio ten zuiden van Rotterdam. De bedrijven hebben samen tienduizend werknemers.

De ‘mobiliteitsscan’ werd uitgevoerd door de organisaties Samen Bereikbaar en De Vervoersonderneming. In de Drechtsteden pakken automobilisten dikwijls de N3, in de BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) is dat veelal de A15.

Auto laten staan

Er is nog alle ruimte om werknemers in deze regio over te halen eens wat vaker met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te gaan, zeggen beide organisaties. In meer dan de helft van de gevallen waarin voor de auto wordt gekozen, is de afstand tussen huis en werk minder dan vijftien kilometer. Bijna een derde van de automobilisten woont zelfs minder dan 7,5 kilometer van het werkadres.

De scan is bedoeld om werkgevers in de regio beter inzicht te geven in het woon-werkverkeer van hun personeel, met het doel om te bevorderen dat werknemers eens wat vaker de auto laten staan.