Poolse chauffeurs worden steeds duurder en in het internationale wegtransport meer en meer verdrongen door truckbestuurders uit Oost-Europese landen, waaronder Oekraïne. Dat schrijft Santander Bank Polska in een brancheverkenning.

Lonen stijgen

Duitsland laat dit jaar Oekraïense arbeidskrachten toe op de Duitse markt, onder wie chauffeurs. Polen komt intussen al zo’n honderdduizend chauffeurs en truckmonteurs te kort en ziet de lonen voor deze beroepsgroepen stijgen.

Het Poolse wegvervoer kampt dit jaar verder met onder andere een mogelijke ‘harde’ uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en met forse investeringskosten in nieuw materieel. Nu al voldoen 77% van de Poolse vrachtauto’s aan de Euro V- en Euro VI-normen, maar een verdere verscherping van die normen brengen nieuwe, dure investeringen met zich mee.