De Jost Group is al enige tijd onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in het Luxemburgse Weiswampach, zou zich schuldig hebben gemaakt aan sociale dumping, door chauffeurs uit Oost-Europa in België te laten werken voor Oost-Europese lonen. Ook zouden veel trucks vrijwel uitsluitend in België rijden, maar zijn geregistreerd in Roemenië en Slowakije.

In dit verband zijn inmiddels al negentien voertuigen in beslag genomen. Dit aantal wil het Parket uitbreiden naar ongeveer driehonderd. Echter, de rechtbank in Luik heeft dit verzoek afgewezen. Het Parket zet echter door, waartegen Jost Group in het verweer is gekomen.

Illegaal

‘We hebben vertrouwen in het rechtssysteem dat het illegaal in beslag nemen van trucks heeft tegengehouden’, aldus het bedrijf in een reactie op zijn website. ‘We zijn teleurgesteld over de beslissing van de openbare aanklager om een heksenjacht in te stellen, waarmee ze ons bedrijf destabiliseren.’ Jost noemt het een inbreuk op de gedachte: onschuldig tot schuld is bewezen.

De vervoerder geeft aan dat de affaire zorgt voor veel problemen, zowel voor personeel als voor klanten. Het bedrijf blijft bij zijn standpunt dat geen wetten zijn overtreden en benadrukt mee te blijven werken aan het onderzoek.

Lees ook: Beslaglegging dreigt voor wagenpark Jost Group