Directeur CBR: vanaf najaar zijn doorlooptijden weer normaal

wachttijden

Bij het CBR zijn de wachttijden van de medische beoordelingen vanaf het najaar weer normaal. Dat meldde Jan Jurgen Huizing, sinds 1 januari directeur bedrijfsvoering bij het CBR, tijdens een hoorzitting donderdag in de Tweede Kamer.

Het instituut ligt al geruime tijd onder vuur. De wachttijden zijn zeer ver opgelopen. Onder meer vrachtwagenchauffeurs zijn daardoor in de problemen gekomen. Sommigen zaten zelfs noodgedwongen thuis, omdat hun rijbewijs niet op tijd werd verlengd.

Verscherpt toezicht

Tijdens de hoorzitting werden de procedures rond de medische keuring besproken aan de hand van de ervaring van betrokkenen. Zij werden ondervraagd door diverse Tweede Kamerleden. De zitting kwam een dag nadat bekend werd dat het CBR onder verscherpt toezicht staat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Huizing noemt de situatie bij het CBR schrijnend. ‘Als ik al de verhalen hoor, raakt mij dat. Ik vind dit afschuwelijk, het moet echt beter.’ Toch is hij ervan overtuigd dat de doorlooptijden dit najaar weer zijn teruggedrongen tot de afgesproken termijn van maximaal vier maanden.

Keuringsartsen

Bij de hoorzitting kwamen personen aan het woord die zelf lang hebben moeten wachten op hun rijbewijs, zoals schrijfster en muzikant Aafke Romeijn, die in diverse media aandacht vestigde op dit probleem aan de hand van haar eigen ervaring en de verhalen die ze van anderen hoorde. Vervolgens kwamen drie keuringsartsen aan het woord; ten slotte schoven ook de CBR-directeur en de hoofdarts van het CBR aan.

Uit de verhalen van de keuringsartsen kwam met name de grote verschillen in werkwijze naar voren. Keuringsarts Toine Korthout zegt dat zijn keuringen een tot twee uur duren; terwijl artsen Eddy Windgassen en Robert Sadiek het bij maximaal vijftien minuten houden. Wel zijn ze het erover eens dat het papierwerk is toegenomen en dat dit tot extra fouten en vertragingen kan leiden. ‘Voorheen vulden we één A4-tje in, nu is het een hele papierstroom. De noodzaak ontgaat mij’, aldus Windgassen.

Lees ook: Toezicht op CBR door ministerie aangescherpt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Directeur CBR: vanaf najaar zijn doorlooptijden weer normaal | NT

Directeur CBR: vanaf najaar zijn doorlooptijden weer normaal

wachttijden

Bij het CBR zijn de wachttijden van de medische beoordelingen vanaf het najaar weer normaal. Dat meldde Jan Jurgen Huizing, sinds 1 januari directeur bedrijfsvoering bij het CBR, tijdens een hoorzitting donderdag in de Tweede Kamer.

Het instituut ligt al geruime tijd onder vuur. De wachttijden zijn zeer ver opgelopen. Onder meer vrachtwagenchauffeurs zijn daardoor in de problemen gekomen. Sommigen zaten zelfs noodgedwongen thuis, omdat hun rijbewijs niet op tijd werd verlengd.

Verscherpt toezicht

Tijdens de hoorzitting werden de procedures rond de medische keuring besproken aan de hand van de ervaring van betrokkenen. Zij werden ondervraagd door diverse Tweede Kamerleden. De zitting kwam een dag nadat bekend werd dat het CBR onder verscherpt toezicht staat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Huizing noemt de situatie bij het CBR schrijnend. ‘Als ik al de verhalen hoor, raakt mij dat. Ik vind dit afschuwelijk, het moet echt beter.’ Toch is hij ervan overtuigd dat de doorlooptijden dit najaar weer zijn teruggedrongen tot de afgesproken termijn van maximaal vier maanden.

Keuringsartsen

Bij de hoorzitting kwamen personen aan het woord die zelf lang hebben moeten wachten op hun rijbewijs, zoals schrijfster en muzikant Aafke Romeijn, die in diverse media aandacht vestigde op dit probleem aan de hand van haar eigen ervaring en de verhalen die ze van anderen hoorde. Vervolgens kwamen drie keuringsartsen aan het woord; ten slotte schoven ook de CBR-directeur en de hoofdarts van het CBR aan.

Uit de verhalen van de keuringsartsen kwam met name de grote verschillen in werkwijze naar voren. Keuringsarts Toine Korthout zegt dat zijn keuringen een tot twee uur duren; terwijl artsen Eddy Windgassen en Robert Sadiek het bij maximaal vijftien minuten houden. Wel zijn ze het erover eens dat het papierwerk is toegenomen en dat dit tot extra fouten en vertragingen kan leiden. ‘Voorheen vulden we één A4-tje in, nu is het een hele papierstroom. De noodzaak ontgaat mij’, aldus Windgassen.

Lees ook: Toezicht op CBR door ministerie aangescherpt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement