Aantal truckrijbewijzen voor vijfde jaar op rij gedaald

wegtransport

Het aantal mensen met een vrachtwagenrijbewijs is voor het vijfde jaar op rij gedaald. Vooral in de leeftijdscategorie 40-50 daalt het aantal papiertjes hard. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Begin dit jaar waren er volgens de Haagse rekenmeesters 555.599 personen met een vrachtwagenrijbewijs. Dat waren er vijf jaar eerder nog 664.675. Dat betekent een daling van ruim 16% sinds het begin van 2014.

Minder veertigers

Een aanzienlijk deel van die afname komt voor rekening van veertigers. Vijf jaar geleden waren er nog 168.187 truckrijbewijshouders tussen de veertig en de vijftig jaar oud. Begin dit jaar waren dat er slechts 113.254. Dat is een daling van bijna 33%.

In vrijwel alle leeftijdscategorieën is het aantal houders lager dan vijf jaar terug. Uitzondering hierop vormen de jongste bestuurders. Het aantal vrachtwagenchauffeurs tussen de achttien en de twintig jaar zit sinds 2015 in een stijgende lijn.

Personenauto’s

Tegenover de daling van het aantal truckpapiertjes staat een stijging van het totale aantal rijbewijzen. Begin dit jaar hadden ruim elf miljoen Nederlanders van zeventien jaar en ouder een rijbewijs. Dat is 80% van de volwassenen.

Jongeren tot 25 jaar hebben minder vaak een roze papiertje dan ouderen. Het CBS telde 977.000 jongeren met een rijbewijs. Zij hadden 264.000 auto’s op hun naam staan. In de meeste gevallen was dat een Volkswagen, Peugeot of Opel.

Ouderen

Volgens het CBS hebben anderhalf miljoen 70-plussers een rijbewijs. Deze groep heeft samen 1,2 miljoen auto’s op zijn naam staan. Opel is het automerk dat ouderen het vaakst hebben, gevolgd door Toyota en Renault.

De meeste rijbewijzen (zes miljoen) zijn overigens in het bezit van Nederlanders tussen de dertig en zestig jaar. In Nederland zijn nog bijna twintigduizend mensen van negentig jaar en ouder die een rijbewijs hebben.

Aantal truckrijbewijzen voor vijfde jaar op rij gedaald | NT

Aantal truckrijbewijzen voor vijfde jaar op rij gedaald

wegtransport

Het aantal mensen met een vrachtwagenrijbewijs is voor het vijfde jaar op rij gedaald. Vooral in de leeftijdscategorie 40-50 daalt het aantal papiertjes hard. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Begin dit jaar waren er volgens de Haagse rekenmeesters 555.599 personen met een vrachtwagenrijbewijs. Dat waren er vijf jaar eerder nog 664.675. Dat betekent een daling van ruim 16% sinds het begin van 2014.

Minder veertigers

Een aanzienlijk deel van die afname komt voor rekening van veertigers. Vijf jaar geleden waren er nog 168.187 truckrijbewijshouders tussen de veertig en de vijftig jaar oud. Begin dit jaar waren dat er slechts 113.254. Dat is een daling van bijna 33%.

In vrijwel alle leeftijdscategorieën is het aantal houders lager dan vijf jaar terug. Uitzondering hierop vormen de jongste bestuurders. Het aantal vrachtwagenchauffeurs tussen de achttien en de twintig jaar zit sinds 2015 in een stijgende lijn.

Personenauto’s

Tegenover de daling van het aantal truckpapiertjes staat een stijging van het totale aantal rijbewijzen. Begin dit jaar hadden ruim elf miljoen Nederlanders van zeventien jaar en ouder een rijbewijs. Dat is 80% van de volwassenen.

Jongeren tot 25 jaar hebben minder vaak een roze papiertje dan ouderen. Het CBS telde 977.000 jongeren met een rijbewijs. Zij hadden 264.000 auto’s op hun naam staan. In de meeste gevallen was dat een Volkswagen, Peugeot of Opel.

Ouderen

Volgens het CBS hebben anderhalf miljoen 70-plussers een rijbewijs. Deze groep heeft samen 1,2 miljoen auto’s op zijn naam staan. Opel is het automerk dat ouderen het vaakst hebben, gevolgd door Toyota en Renault.

De meeste rijbewijzen (zes miljoen) zijn overigens in het bezit van Nederlanders tussen de dertig en zestig jaar. In Nederland zijn nog bijna twintigduizend mensen van negentig jaar en ouder die een rijbewijs hebben.