Miljoenenverlies voor Waberer’s in 2018

bezuinigingen

Waberer’s dook vorig jaar 13,9 miljoen euro in het rood. Dat was een jaar eerder nog 21,4 miljoen in het zwart. Het bedrijf heeft aangekondigd flink te snoeien in de uitgaven. Orders voor in totaal ruim driehonderd trucks zijn geannuleerd en arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Het is alle hens aan dek voor de Hongaren. Het in Boedapest gevestigde bedrijf zag vorig jaar zijn winst volledig verdampen. Weliswaar kon de wegtransporteur profiteren van een stijgende omzet, maar de kosten namen harder toe. Dan gaat het onder meer om uitgaven aan brandstof en personeel. Laatstgenoemde kostenpost steeg bijvoorbeeld met 13%, terwijl het bedrijf 12% meer kwijt was aan brandstof.

Bezuinigingen

Diverse bezuinigingsmaatregelen zijn aangekondigd of al in gang gezet. Het schrappen van eerdergenoemde vlootvernieuwing kan de aanloop zijn naar een verdere afslanking van het vrachtwagenpark. Daarnaast wil het bedrijf het aantal arbeidsplaatsen verminderen en de brandstof-uitgaven verlagen. Tevens wil het routes optimaliseren.

Eerder dit jaar is topman Ferenc Lajko vervangen. Een reden is nooit gegeven, maar de tegenvallende resultaten zijn mogelijk een verklaring voor zijn vertrek. Hij is opgevolgd door Robert Ziegler. Die heeft inmiddels bekendgemaakt later dit jaar met een nieuwe strategie te komen om het bedrijf weer winstgevend te krijgen.

Ziegler vindt dat de transporteur meer ‘agile’ moet zijn en beter moet inspelen op de behoeften van de klant en veranderingen in de markt. Hij voegt eraan toe dat Waberer’s te veel afhankelijk is van de voertuigen die het in eigen bezit heeft. Daar moet verandering in komen. 2019 wordt dan ook een transformatiejaar, zegt de nieuwe topman.

Omzet

De omzet van Waberer’s kwam vorig jaar uit op 731,9 miljoen euro. Dat was 9% meer dan het jaar ervoor, toen de teller bleef steken op 674,4 miljoen. Zowel het internationale als het regionale transport noteerde een hogere opbrengst dan in 2017.

Daar stonden echter grote kostenstijgingen tegenover. De directe kosten gingen van 533,8 naar 610,2 miljoen. Dat betekende een stijging van 14,3%. Zowel procentueel als in absolute bedragen stegen de kosten dus harder dan de omzet.

‘2018 was zonder twijfel een uitdagend jaar’, schrijft de topman in een statement op de website van het bedrijf. ‘Er was druk op enkele belangrijke kostenposten. Daarnaast was in de tweede helft van het jaar sprake van overcapaciteit. Daardoor werden we geconfronteerd met lagere marges en een competitief en snel veranderend landschap in de Europese markt voor het full truck load segment.’

Tariefverhoging

In het vierde kwartaal had Waberer’s te maken met een teruglopende vraag, onder meer door een achterblijvende economische groei in enkele belangrijke Europese markten. Ook diverse productie-onderbrekingen in de automotive-sector droegen hieraan bij, evenals een relatief zwakke retailsector.

Volgens Ziegler waren de tarieven in de gehele Europese wegtransportmarkt vorig jaar gemiddeld zo’n 6% lager dan het jaar ervoor. Al geruime tijd staan de tarieven en de marges in het wegvervoer onder druk.

Waberer’s besloot daarom in de tweede helft van vorig jaar om zijn prijzen te verhogen, wat in het vierde kwartaal resulteerde in een hogere omzet. Ook de vlootcapaciteit breidde uit, met 7%. Echter, de verminderde inzet van deze vloot deed de extra opbrengst van de tariefverhoging weer teniet.

Lees ook: Waberer’s vervangt topman na tegenvallend jaar

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Miljoenenverlies voor Waberer’s in 2018 | NT

Miljoenenverlies voor Waberer’s in 2018

bezuinigingen

Waberer’s dook vorig jaar 13,9 miljoen euro in het rood. Dat was een jaar eerder nog 21,4 miljoen in het zwart. Het bedrijf heeft aangekondigd flink te snoeien in de uitgaven. Orders voor in totaal ruim driehonderd trucks zijn geannuleerd en arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Het is alle hens aan dek voor de Hongaren. Het in Boedapest gevestigde bedrijf zag vorig jaar zijn winst volledig verdampen. Weliswaar kon de wegtransporteur profiteren van een stijgende omzet, maar de kosten namen harder toe. Dan gaat het onder meer om uitgaven aan brandstof en personeel. Laatstgenoemde kostenpost steeg bijvoorbeeld met 13%, terwijl het bedrijf 12% meer kwijt was aan brandstof.

Bezuinigingen

Diverse bezuinigingsmaatregelen zijn aangekondigd of al in gang gezet. Het schrappen van eerdergenoemde vlootvernieuwing kan de aanloop zijn naar een verdere afslanking van het vrachtwagenpark. Daarnaast wil het bedrijf het aantal arbeidsplaatsen verminderen en de brandstof-uitgaven verlagen. Tevens wil het routes optimaliseren.

Eerder dit jaar is topman Ferenc Lajko vervangen. Een reden is nooit gegeven, maar de tegenvallende resultaten zijn mogelijk een verklaring voor zijn vertrek. Hij is opgevolgd door Robert Ziegler. Die heeft inmiddels bekendgemaakt later dit jaar met een nieuwe strategie te komen om het bedrijf weer winstgevend te krijgen.

Ziegler vindt dat de transporteur meer ‘agile’ moet zijn en beter moet inspelen op de behoeften van de klant en veranderingen in de markt. Hij voegt eraan toe dat Waberer’s te veel afhankelijk is van de voertuigen die het in eigen bezit heeft. Daar moet verandering in komen. 2019 wordt dan ook een transformatiejaar, zegt de nieuwe topman.

Omzet

De omzet van Waberer’s kwam vorig jaar uit op 731,9 miljoen euro. Dat was 9% meer dan het jaar ervoor, toen de teller bleef steken op 674,4 miljoen. Zowel het internationale als het regionale transport noteerde een hogere opbrengst dan in 2017.

Daar stonden echter grote kostenstijgingen tegenover. De directe kosten gingen van 533,8 naar 610,2 miljoen. Dat betekende een stijging van 14,3%. Zowel procentueel als in absolute bedragen stegen de kosten dus harder dan de omzet.

‘2018 was zonder twijfel een uitdagend jaar’, schrijft de topman in een statement op de website van het bedrijf. ‘Er was druk op enkele belangrijke kostenposten. Daarnaast was in de tweede helft van het jaar sprake van overcapaciteit. Daardoor werden we geconfronteerd met lagere marges en een competitief en snel veranderend landschap in de Europese markt voor het full truck load segment.’

Tariefverhoging

In het vierde kwartaal had Waberer’s te maken met een teruglopende vraag, onder meer door een achterblijvende economische groei in enkele belangrijke Europese markten. Ook diverse productie-onderbrekingen in de automotive-sector droegen hieraan bij, evenals een relatief zwakke retailsector.

Volgens Ziegler waren de tarieven in de gehele Europese wegtransportmarkt vorig jaar gemiddeld zo’n 6% lager dan het jaar ervoor. Al geruime tijd staan de tarieven en de marges in het wegvervoer onder druk.

Waberer’s besloot daarom in de tweede helft van vorig jaar om zijn prijzen te verhogen, wat in het vierde kwartaal resulteerde in een hogere omzet. Ook de vlootcapaciteit breidde uit, met 7%. Echter, de verminderde inzet van deze vloot deed de extra opbrengst van de tariefverhoging weer teniet.

Lees ook: Waberer’s vervangt topman na tegenvallend jaar

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement