Al geruime tijd staat het bedrijf onder verdenking van de Belgische justitie. Het zou chauffeurs uit Roemenië en Slowakije in België hebben laten werken. Daar zouden Belgische lonen tegenover moeten staan, maar volgens het parket zijn de chauffeurs betaald volgens maatstaven uit hun land van herkomst. Tevens zouden ze hebben gewerkt onder slechte omstandigheden. De vervoerder zou uiteindelijk voor tientallen miljoenen hebben gefraudeerd.

Verbazing

Het parket wil daarom enkele honderden vrachtwagens van Jost in beslag nemen. Het gaat om voertuigen van een Oost-Europese dochteronderneming. Het transportbedrijf ging echter in verweer tegen het voornemen van het parket en kreeg aanvankelijk gelijk van de rechter. Vorige week besloot de Kamer van inbeschuldigingstelling echter dat het parket de trucks toch aan de ketting mocht leggen.

Daar is het inmiddels mee gestart, op de vestiging van het bedrijf in Herstal. Dit tot ontsteltenis en verbazing van Jost. Het bedrijf wijst op het feit dat een inhoudelijke behandeling van de zaak nog niet heeft plaatsgevonden en Jost dus ook niet schuldig is bevonden. Waarom het parket toch al is overgegaan tot de inbeslagname, is hen niet duidelijk. De maatregel is voor Jost dan ook onaanvaardbaar.

Onderzoeksrechter

‘Wij zijn ontzet over deze beslissing, aangezien de Luikse kamer van inbeschuldigingstelling in haar arrest van 25 maart 2019 heeft besloten dat de modaliteiten (de wijze waarop, red.) van de inbeslagname zouden worden beslist door de onderzoeksrechter en niet door het Openbare Ministerie en dat er trouwens zeer binnenkort een vergadering met de onderzoeksrechter is gepland’, zegt Christophe Ravignat, secretaris-generaal van Jost.

Hij vervolgt: ’Onder deze omstandigheden begrijpen we niet waarom de federale aanklager van mening is dat het noodzakelijk is om nu een inbeslagname uit te voeren op een aantal van onze vrachtwagens.’ Het bedrijf meldt dat het inmiddels maatregelen heeft genomen om de belangen van het bedrijf, zijn honderden medewerkers en zijn klanten te beschermen. Om welke maatregelen het gaat, is vooralsnog niet bekendgemaakt.

1500 trucks

In totaal wil het parket beslag leggen op 346 vrachtwagens. Het wagenpark van de betreffende Roemeense dochteronderneming van Jost zou inmiddels zijn afgeslankt tot 240 voertuigen. Het totale wagenpark van het transportbedrijf telt 1500 trucks.