Tijdelijke regeling werkplaatskaarten smart tacho goedgekeurd

slimme tachograaf

De problemen rond de vertraagde werkplaatskaarten voor de nieuwe tachograaf lijken opgelost. Tijdelijk gebruik van Kroatische kaarten moet ervoor zorgen dat vrachtwagens toch op tijd kunnen worden voorzien van de ‘smart tacho’.

Dat hebben belangenorganisaties Bovag en Rai Vereniging donderdag bekendgemaakt. Aanvankelijk leken er problemen te ontstaan rondom invoering van de slimme tachograaf. Dit doordat de werkplaatskaarten die nodig zijn om de kastjes te ijken, te laat beschikbaar waren. Daardoor dreigden nieuwe vrachtwagens stil te komen staan, omdat nieuwe trucks na 15 juni 2019 alleen de weg op mogen als ze voorzien zijn van de nieuwe tachograaf.

Dit probleem lijkt nu te worden verholpen door gebruik te maken van de Kroatische kaarten, totdat de Nederlandse kaarten beschikbaar zijn. Dat deze regeling eraan zat te komen, was al bekend. Europese goedkeuring was echter noodzakelijk en liet nog op zich wachten. Die is nu binnen.

Gelimiteerd aantal

Omdat de tijdelijke regeling voorziet in de levering van een gelimiteerd aantal kaarten, moet er een selectie worden gemaakt onder de huidige RDW-erkenninghouders. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan die locaties die verantwoordelijk zijn voor de eerste ijking en aanmelding van de tachograaf voor aflevering van het nieuwe voertuig. Dit zijn de in Nederland gevestigde productielocaties en de dealers van de truck- en busmerken.

‘Naar verwachting ontvangen we in totaal zeshonderd kaarten voor de Nederlandse markt, die in twee batches van driehonderd worden uitgeleverd’, meldt Rai Vereniging op haar website. De organisatie heeft samen met Bovag een prioriteitenlijst gemaakt, waarin de erkenninghouders zijn opgenomen die verantwoordelijk zijn voor eerste registratie en ijking.

Deze bedrijven worden door Kiwa benaderd met het verzoek de relevante gegevens van keurmeesters van deze bedrijven die de eerste kaarten mogen ontvangen, uiterlijk vrijdag 5 april om 13.00 uur aan te leveren.

Lees ook: 

Tijdelijke regeling werkplaatskaarten smart tacho goedgekeurd | NT

Tijdelijke regeling werkplaatskaarten smart tacho goedgekeurd

slimme tachograaf

De problemen rond de vertraagde werkplaatskaarten voor de nieuwe tachograaf lijken opgelost. Tijdelijk gebruik van Kroatische kaarten moet ervoor zorgen dat vrachtwagens toch op tijd kunnen worden voorzien van de ‘smart tacho’.

Dat hebben belangenorganisaties Bovag en Rai Vereniging donderdag bekendgemaakt. Aanvankelijk leken er problemen te ontstaan rondom invoering van de slimme tachograaf. Dit doordat de werkplaatskaarten die nodig zijn om de kastjes te ijken, te laat beschikbaar waren. Daardoor dreigden nieuwe vrachtwagens stil te komen staan, omdat nieuwe trucks na 15 juni 2019 alleen de weg op mogen als ze voorzien zijn van de nieuwe tachograaf.

Dit probleem lijkt nu te worden verholpen door gebruik te maken van de Kroatische kaarten, totdat de Nederlandse kaarten beschikbaar zijn. Dat deze regeling eraan zat te komen, was al bekend. Europese goedkeuring was echter noodzakelijk en liet nog op zich wachten. Die is nu binnen.

Gelimiteerd aantal

Omdat de tijdelijke regeling voorziet in de levering van een gelimiteerd aantal kaarten, moet er een selectie worden gemaakt onder de huidige RDW-erkenninghouders. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan die locaties die verantwoordelijk zijn voor de eerste ijking en aanmelding van de tachograaf voor aflevering van het nieuwe voertuig. Dit zijn de in Nederland gevestigde productielocaties en de dealers van de truck- en busmerken.

‘Naar verwachting ontvangen we in totaal zeshonderd kaarten voor de Nederlandse markt, die in twee batches van driehonderd worden uitgeleverd’, meldt Rai Vereniging op haar website. De organisatie heeft samen met Bovag een prioriteitenlijst gemaakt, waarin de erkenninghouders zijn opgenomen die verantwoordelijk zijn voor eerste registratie en ijking.

Deze bedrijven worden door Kiwa benaderd met het verzoek de relevante gegevens van keurmeesters van deze bedrijven die de eerste kaarten mogen ontvangen, uiterlijk vrijdag 5 april om 13.00 uur aan te leveren.

Lees ook: