Het is voor het eerst dat Europa beperkingen oplegt aan de emissie van broeikasgassen van vrachtwagens. Dat is nodig om de klimaatdoelen te halen die in het akkoord van Parijs zijn vastgelegd. Het parlement nam de wet met overgrote meerderheid (474 voor, 47 tegen en 11 onthoudingen) aan. De Europese Commissie komt in 2022 met voorstellen voor doelstellingen voor na 2030 en gaat dan ook kijken naar CO2-normen voor bussen.

Hoog tijd

Vrachtwagens en andere zware voertuigen zijn goed voor 25% van de totale CO2-uitstoot in het wegverkeer. ‘Het werd hoog tijd dat er in Europa CO2-normen voor zwaar vrachtverkeer werden ingevoerd’, aldus rapporteur Bas Eickhout (GroenLinks). ‘Deze normen zullen zeker bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.’ Onder andere China, Canada, Japan en de VS kennen al uitstootnormen voor vrachtwagens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement