Deze corridor loopt van het Oostenrijkse Salzburg en van Boedapest (Hongarije) naar Thessaloniki in Griekenland, met een gedeelte naar Sofia (Bulgarije). Het Servische gedeelte, van Hongarije tot aan de Noord-Macedonische grens, is dus nu volledig snelweg geworden (met 2 x 2 rijbanen per rijrichting), met uitzondering van de rondweg rond de Servische hoofdstad Belgrado.

Tegenslag

De Servische overheid heeft meer dan dertig jaar aan deze snelweg gebouwd. Het 26,3 kilometer lange stuk wat zaterdag is geopend, loopt door de Grdelica-kloof. Dit gedeelte was technisch het meest uitdagende gedeelte wat werd gebouwd: in totaal telt het stuk 36 bruggen en 2 tunnels. De bouw kende behoorlijk wat tegenslag, waardoor de opening telkens moest worden uitgesteld. Vorig jaar opende Macedonië al het laatste stuk van zijn Corridor X-deel.

Voor de Nederlandse transportsector betekent de corridor in principe kortere reistijden van ongeveer een uur naar Noord-Macedonië en Griekenland, al vormen de grenscontroles nog wel een obstakel. De route via Roemenië en Bulgarije is weliswaar honderd kilometer langer, maar loopt wel volledig door de EU.

Servië is overigens nog bezig met de bouw van een snelweg van het andere gedeelte van Corridor X: namelijk de snelweg vanaf Niš naar Sofia in Bulgarije (met aansluiting naar Turkije). Het is op dit moment niet bekend wanneer dit 86.9 kilometer lange gedeelte volledig snelweg zal zijn, al zijn enkele gedeelten inmiddels wel opengesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement