Onder de noemer ‘Connected Transport’ is dit een eerste stap om de bereikbaarheid van steden en bedrijven voor de logistieke sector te verbeteren. Bovendien wordt de uitstoot van CO2 verminderd. Connected Transport wordt ook in Noord-Brabant en in een deel van Amsterdam ingevoerd.

Westland

De eerste slim ingestelde verkeerslichten komen op de veilingroutes in het Westland, de N209 in het Oostland en de Waalhaven bij Rotterdam. Wanneer het vrachtverkeer hier in konvooi rijdt, wordt naar verwachting 400.000 liter diesel minder gebruikt. Dat levert weer een besparing op van 1300 ton CO2. De planning is dat de voorbereidingen nog dit jaar worden afgerond. Daarop kan in 2020 begonnen met de uitrol van het systeem.

In de regio Zuid-Holland zijn zo’n dertig bedrijven geïnteresseerd om mee te doen aan Connected Transport. Eric de Winter, directeur van de Winter Logistics zegt hierover: ‘Er is veel animo in de sector. De drukte op de wegen neemt toe en overheden en bedrijfsleven moeten samenwerken om stappen te zetten naar de toekomst.’

Datadeling

Gedeputeerde Floor Vermeulen onderstreept bij de plannen dat logistiek voor de provincie Zuid-Holland essentieel is voor de regionale economie. ‘Als we efficiënt en toekomstgericht willen handelen, is het nodig om op grote schaal digitaliseren en datadeling te schikken in onze wegen. Hier heeft iedereen profijt van.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement