Dat stelt het economisch bureau van ING. De totale bouwproductie neemt dit jaar naar verwachting met 5% toe. Volgend jaar daalt ze naar 3,5%.

Oppervlakte

Bij de nieuwbouw van woningen neemt de gemiddelde woningoppervlakte geleidelijk toe. Een nieuwe koopwoning besloeg in 2015 gemiddeld 185 vierkante meter. Vorig jaar was dat al 199 vierkante meter.

De gemiddelde prijs voor een nieuwe woning steeg vorig jaar navenant, met 13%, zeggen de bankeconomen. De koper moet wel lang wachten op een nieuwgebouwd huis, namelijk nu ongeveer één jaar.

Vervoer

Was de woningbouw in de voorgaande jaren de drijvende kracht achter de toename van het bouwvervoer over de weg en met binnenschepen, de meeste groei is nu te verwachten in de aanleg van infrastructuur en de bouw van fabrieken, kantoren en overige bedrijfspanden. De overheid investeert meer in wegen en bedrijven steken meer geld in nieuwe bedrijfsgebouwen.

Daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan. Volgens ING willen aannemers in de infrastructuur hun prijzen het meest verhogen. De bouw van wegen wordt dus aanzienlijk duurder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement