Boetes voor cabinekamperen geschrapt

rij- en rusttijden

De ILT heeft een aantal boetes voor cabinekamperen laten vervallen. Dat meldt advocatenkantoor Vallenduuk. ‘Elke boete die we tot dusver hebben aangevochten, is door de ILT herroepen’, aldus advocaat Kevin Vierhout.

Oorzaak zit hem in de handhavingsinstructie die de ILT hanteert bij wegcontroles. ‘Daar zou in strijd mee zijn gehandeld. Wat dat concreet inhoudt blijft echter gissen. Dat wordt in de beslissingen die ons kantoor ontving niet genoemd’, aldus Vierhout.

Hotel

Sinds begin 2018 deelt de inspectiedienst in Nederland boetes uit als een chauffeur de 45-uursrust volledig in de cabine doorbrengt. Hij of zij moet bijvoorbeeld een hotel opzoeken om de nacht door te brengen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 1500 euro, die door de werkgever moet worden opgehoest.

Veel bedrijven werden al op de bon geslingerd. Zo werd in november vorig jaar bekend dat de ILT al 165 boetes had uitgedeeld. Dit betekende dat bij één op de vier controles een straf is opgelegd. Dit jaar is het aantal boetes nóg hoger. In de eerste vier maanden werd al 143 keer een bon uitgeschreven. Vooral op onbewaakte truckparkings wordt stevig gecontroleerd, omdat daar de overlast het grootst is.

Bezwaar

Sommige vervoerders hebben zich echter niet neergelegd bij het oordeel van de ILT. Zij besloten om bezwaar aan te tekenen. ‘En tot dusver zijn alle aangevochten boetes geschrapt’, aldus Vierhout. Het gaat om meer dan tien gevallen.

Hij vermoedt dat dit, naast de handhavingsinstructie, komt door de vage formuleringen in de wettekst. Deze laten nogal wat vragen onbeantwoord. Moet bijvoorbeeld uitsluitend het slapen plaatsvinden buiten de cabine, of moeten alle 45 uren buiten de cabine worden doorgebracht? Wat als je aan een rustperiode van 45 uur bezig bent, waarvan een deel een compensatie is vanwege een eerdere verkorte rustperiode? En wat nou als een chauffeur gedurende de rustperiode even in zijn cabine Netflix wil kijken? Is dat ook verboden? De bedoeling van de wet is immers ook dat de chauffeur vrijelijk over zijn tijd mag beschikken.

De mededelingen die ILT aan Vallenduuk stuurde over het schrappen van de boetes, bieden niet veel duidelijkheid. De inspectiedienst schreef telkens: ‘Bij nadere bestudering van het boeterapport ben ik tot de conclusie gekomen dat er geen boete kan worden opgelegd, nu er niet conform de handhavingsinstructie is gehandeld. Gelet hierop, had u geen boete opgelegd mogen worden. De betreffende beslissing wordt herroepen.’

ILT

De ILT meldt in een reactie zich niet te herkennen in het beeld dat veel boetes worden geschrapt. ‘Het inningspercentage is hoog. Weliswaar zijn er tot dusver in 2019 vijf boetes vervallen, maar het overgrote deel wordt wel degelijk geïnd, ondanks dat het in de meeste gevallen om buitenlandse chauffeurs gaat’, aldus een woordvoerder.

De inspectiedienst maakt hiervoor gebruik van de diensten van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ook is de inspectiedienst het niet eens met de redenering dat de regelgeving niet duidelijk zou zijn. De regels zijn volgens de ILT wel degelijk helder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Boetes voor cabinekamperen geschrapt | NT

Boetes voor cabinekamperen geschrapt

rij- en rusttijden

De ILT heeft een aantal boetes voor cabinekamperen laten vervallen. Dat meldt advocatenkantoor Vallenduuk. ‘Elke boete die we tot dusver hebben aangevochten, is door de ILT herroepen’, aldus advocaat Kevin Vierhout.

Oorzaak zit hem in de handhavingsinstructie die de ILT hanteert bij wegcontroles. ‘Daar zou in strijd mee zijn gehandeld. Wat dat concreet inhoudt blijft echter gissen. Dat wordt in de beslissingen die ons kantoor ontving niet genoemd’, aldus Vierhout.

Hotel

Sinds begin 2018 deelt de inspectiedienst in Nederland boetes uit als een chauffeur de 45-uursrust volledig in de cabine doorbrengt. Hij of zij moet bijvoorbeeld een hotel opzoeken om de nacht door te brengen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 1500 euro, die door de werkgever moet worden opgehoest.

Veel bedrijven werden al op de bon geslingerd. Zo werd in november vorig jaar bekend dat de ILT al 165 boetes had uitgedeeld. Dit betekende dat bij één op de vier controles een straf is opgelegd. Dit jaar is het aantal boetes nóg hoger. In de eerste vier maanden werd al 143 keer een bon uitgeschreven. Vooral op onbewaakte truckparkings wordt stevig gecontroleerd, omdat daar de overlast het grootst is.

Bezwaar

Sommige vervoerders hebben zich echter niet neergelegd bij het oordeel van de ILT. Zij besloten om bezwaar aan te tekenen. ‘En tot dusver zijn alle aangevochten boetes geschrapt’, aldus Vierhout. Het gaat om meer dan tien gevallen.

Hij vermoedt dat dit, naast de handhavingsinstructie, komt door de vage formuleringen in de wettekst. Deze laten nogal wat vragen onbeantwoord. Moet bijvoorbeeld uitsluitend het slapen plaatsvinden buiten de cabine, of moeten alle 45 uren buiten de cabine worden doorgebracht? Wat als je aan een rustperiode van 45 uur bezig bent, waarvan een deel een compensatie is vanwege een eerdere verkorte rustperiode? En wat nou als een chauffeur gedurende de rustperiode even in zijn cabine Netflix wil kijken? Is dat ook verboden? De bedoeling van de wet is immers ook dat de chauffeur vrijelijk over zijn tijd mag beschikken.

De mededelingen die ILT aan Vallenduuk stuurde over het schrappen van de boetes, bieden niet veel duidelijkheid. De inspectiedienst schreef telkens: ‘Bij nadere bestudering van het boeterapport ben ik tot de conclusie gekomen dat er geen boete kan worden opgelegd, nu er niet conform de handhavingsinstructie is gehandeld. Gelet hierop, had u geen boete opgelegd mogen worden. De betreffende beslissing wordt herroepen.’

ILT

De ILT meldt in een reactie zich niet te herkennen in het beeld dat veel boetes worden geschrapt. ‘Het inningspercentage is hoog. Weliswaar zijn er tot dusver in 2019 vijf boetes vervallen, maar het overgrote deel wordt wel degelijk geïnd, ondanks dat het in de meeste gevallen om buitenlandse chauffeurs gaat’, aldus een woordvoerder.

De inspectiedienst maakt hiervoor gebruik van de diensten van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ook is de inspectiedienst het niet eens met de redenering dat de regelgeving niet duidelijk zou zijn. De regels zijn volgens de ILT wel degelijk helder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement