De Ministerraad heeft ingestemd met het plan om Code 95 in te trekken van beroepschauffeurs die vóór 1 juli 1955 geboren zijn en geen nascholing hebben gevolgd. De Parlementaire goedkeuring moet nog volgen. Eerder liet het ministerie weten dat de wetswijziging uiterlijk 1 januari 2020 moet ingaan.

Voorschot

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt nu dus alvast een voorschot op het in werking treden van de wet, door rijbewijshouders die persoonlijk met deze wetswijziging te maken krijgen per brief te informeren.

‘Dit gebeurt met name om de beroepschauffeurs onder hen te attenderen op de consequenties van de wetswijziging en hen aan te zetten tot actie, namelijk het volgen van nascholing’, valt te lezen in een brief die de bewindsvrouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De waarschuwingsbrief aan chauffeurs moet ervoor zorgen dat de zij op het moment dat de wetswijziging in werking treedt, beschikken over een geldige Code 95.

Europese richtlijn

Voorheen werden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 vrijgesteld van de verplichte nascholing. Zij kregen Code 95 op hun rijbewijs zonder hiervoor cursussen te hebben gevolgd. Dat was volgens de Europese richtlijn niet toegestaan. Per 1 juni 2015 is Nederland daarom gestopt met het verstrekken van de Code 95 aan deze groep chauffeurs.

Dat was echter niet voldoende voor de Europese Commissie. Om te voorkomen dat deze zaak voor het Hof van Justitie belandt, kondigde minister Van Nieuwenhuizen vorig jaar juli aan dat de groep chauffeurs die de Code 95 cadeau kreeg, alsnog de schoolbanken in moet. De wetswijziging die dit verplicht stelt, ligt nu klaar, de Ministerraad heeft ermee ingestemd. Na Parlementaire goedkeuring treedt de wet daadwerkelijk in werking.

11.000 beroepschauffeurs

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat het om ongeveer 30.000 chauffeurs gaat, van wie ongeveer 11.000 beroepschauffeurs. Zij zullen alsnog op tijd nascholing moeten volgen om beroepsmatig te kunnen blijven rijden. De overige rijbewijshouders zijn alleen verplicht hun rijbewijs om te wisselen voor een exemplaar zonder Code 95.

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs voor het beroepsmatig besturen van een voertuig. De richtlijn Vakbekwaamheid waar de code toe hoort, is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van minimaal 35 uur nascholing in vijf jaar tijd.

Lees ook: