Hoe kwam u tot deze stap?

Het komt eigenlijk voort uit de groeiende aandacht voor de Nieuwe Zijderoute. Dat begon een paar jaar geleden. Ik kwam toen in Roemenië in contact met een Pakistaanse ondernemer. Dat was geen transporteur, maar hij bracht me wel in contact met de Pakistaanse markt en met het bedrijf waarmee ik uiteindelijk de joint venture ben begonnen: AK Transport uit Lahore. Ik ben toen gaan bekijken welke mogelijkheden er zijn om goederen vanuit China naar Europa te vervoeren met de modaliteiten die nu al worden gebruikt. Dan is wegtransport via Pakistan de meest optimale optie, onder meer vanwege de tijdsbesparing. En Pakistan zelf is ook een interessante markt. Daar wonen meer dan tweehonderd miljoen mensen. Dat zijn onvoorstelbare aantallen. Bovendien kijken steeds meer bedrijven in China naar mogelijkheden om hun productievestigingen naar het land te verplaatsen. Daar kunnen we met deze joint venture wellicht ook van profiteren.

Is de infrastructuur wel goed genoeg? Vooral in het noorden is het erg bergachtig en zijn de wegen wellicht moeilijk begaanbaar?

We gaan gebruik maken van een nieuw wegennetwerk, de zogeheten China Pakistan Economic Corridor, ook wel CPEC genoemd. Dit maakt onderdeel uit van de plannen voor de Nieuwe Zijderoute en het is echt een infrastructuurproject dat zijn weerga niet kent. Er wordt zo’n 65 miljard euro gepompt in deze corridor, voornamelijk door China. Onderdeel daarvan is een brede vierbaansweg vanaf het noorden van het land, waar de grens met China ligt, helemaal naar het uiterste zuiden. Tevens komt er een spoorroute te liggen en zijn er diverse andere investeringen langs deze corridor. Eigenlijk was er al geruime tijd een goede infrastructuur in het noorden van Pakistan. Maar deze was lang niet altijd beschikbaar. Door de Chinese plannen moet dat veranderen. Een deel van het traject ligt er overigens al en de komende jaren moet de vierbaansweg worden afgemaakt. Waarschijnlijk zijn over twee jaar de werkzaamheden helemaal gereed. Dan is de infrastructuur van deze route te vergelijken met die van Zwitserland. Daar is het ook bergachtig, maar je kunt er prima rijden.

Pakistan heeft niet het imago heel veilig te zijn. Verwachten jullie op dat gebied nog problemen tegen te komen?

Nee. Er gebeurt heus weleens wat in Pakistan. Maar in Nederland gebeurt er ook weleens iets. Dus ik ben daar helemaal niet bang voor. Weliswaar voert de route gedeeltelijk door Kashmir, wat omstreden gebied is tussen India en Pakistan. Maar de onrust is vooral in het Indiase deel van Kashmir, niet in het deel dat in Pakistan ligt. Dus ook in deze regio verwacht ik dat we weinig problemen tegen gaan komen tijdens het vervoer.

Als de lading eenmaal in het zuiden van Pakistan is aangekomen, hoe gaat de route dan verder?

We brengen de goederen naar twee zuidelijke havensteden, Karachi en Gwadar. Daar worden ze op een deepsea-schip geladen, dat via de Golf van Aden en het Suez-kanaal richting Europa gaat. We focussen daarbij op vracht die naar Rotterdam moet worden vervoerd. Wellicht dat een deel van de containers ook wordt gelost in de haven van Piraeus, omdat het voor Chinezen een belangrijke plek is. Maar de Rotterdamse haven blijft het belangrijkste overslagpunt. Zodra de ladingen zijn gelost, rijden vrachtwagens van Don Trucking ze naar de eindbestemmingen, verspreid over het Europese vasteland. We willen met dit nieuwe product echt een one-stop-shop worden voor onze klanten en denken dat we hiermee betrouwbaarder en enkele dagen sneller zijn dan waneer uitsluitend zeevracht wordt gebruikt tussen China en Rotterdam. Bovendien legt de lading via de Pakistan-route minder kilometers af, wat het transport duurzamer maakt.

Om wat voor lading gaat het eigenlijk?

We richten ons op het containertransport. Dan moet je denken aan goederen die gebruikelijkerwijs in een standaard container worden vervoerd. Voor geconditioneerde containers hebben we momenteel geen plannen.

Komt er een vaste dienst, bijvoorbeeld een wekelijkse?

Dat moeten we nog bekijken. Het is vooral afhankelijk van de vraag uit de markt. We verwachten op termijn dertig vrachtwagens in Europa en zo’n zestig in Pakistan in te zetten. Daarmee kunnen we ongeveer tweehonderd containers per week vervoeren. In een later stadium kunnen we altijd nog bekijken of meer capaciteit noodzakelijk is.

Don de Jong.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement