Dat heeft de Provincie Gelderland bekendgemaakt. Voor vrachtauto’s op CNG en LNG kan een aanvrager voor maximaal zeven vrachtauto’s subsidie aanvragen. Voor vrachtauto’s op waterstof en elektrische vrachtauto’s voor maximaal drie vrachtwagens.

27.000 euro

De bijdragen per vrachtauto zijn afhankelijk van de brandstofsoort. Voor een CNG- of LNG-vrachtauto is het 8.000 euro per voertuig, voor een elektrische vrachtauto met een nettogewicht tot 7,5 ton is het 4000 euro en voor een elektrische of waterstofvrachtauto met een nettogewicht vanaf 7,5 ton is het 27.000 euro. De nieuwe subsidies treden 6 januari 2020 in werking.

Voor het opstellen van een advies om de logistiek te verduurzamen stelt Gelderland maximaal 3.000 euro beschikbaar per bedrijf. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in een andere ritplanning, omdat laden van elektrische vrachtwagens langer duurt en nog niet overal mogelijk is. ‘Een goede ritplanning helpt ondernemers bij het inzetten van deze nieuwe schonere voertuigen. Daarom subsidieert Gelderland vanaf 2020 ook het opstellen van een advies voor duurzame logistiek’, aldus de provincie.