Verkoop zware trucks in België in de lift

jaarcijfers

2019 was in België een goed jaar voor de markt van nieuwe bedrijfsvoertuigen. Uit de cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en sectororganisatie Febiac blijkt dat vooral de verkoop van vrachtwagens met een laadvermogen van meer dan zestien ton flink is gestegen.

In die categorie werden vorig jaar 3.689 nieuwkomers ingeschreven, ruim 24% meer dan het jaar ervoor. In dezelfde categorie en bij de voertuigen van 3,5 tot 16 ton ging de verkoop van trekkers wel achteruit, maar in absolute aantallen is hun aandeel relatief beperkt, waardoor toch sprake was van een toename.

Bestelwagens

Bij alle andere types bedrijfsvoertuigen was er een toename zichtbaar. Zo werden er afgelopen jaar 81.218 nieuwe bestelwagens ingeschreven, ruim 4% meer dan het jaar ervoor. Dit is vooral te danken aan een fikse stijging in december. Die maand was goed voor 34% meer inschrijvingen dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2019 zijn ook 7% meer nieuwe opleggers en bijna 9% meer nieuwe aanhangwagens verkocht.

Ter vergelijking: de inschrijving van nieuwe personenwagens lag afgelopen jaar nauwelijks hoger dan het jaar ervoor, al bleven de inschrijvingen wel op een hoog niveau, met 550.003 voertuigen. Dat was, op 2011 na, het beste jaar ooit.

Verkoop zware trucks in België in de lift | NT

Verkoop zware trucks in België in de lift

jaarcijfers

2019 was in België een goed jaar voor de markt van nieuwe bedrijfsvoertuigen. Uit de cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en sectororganisatie Febiac blijkt dat vooral de verkoop van vrachtwagens met een laadvermogen van meer dan zestien ton flink is gestegen.

In die categorie werden vorig jaar 3.689 nieuwkomers ingeschreven, ruim 24% meer dan het jaar ervoor. In dezelfde categorie en bij de voertuigen van 3,5 tot 16 ton ging de verkoop van trekkers wel achteruit, maar in absolute aantallen is hun aandeel relatief beperkt, waardoor toch sprake was van een toename.

Bestelwagens

Bij alle andere types bedrijfsvoertuigen was er een toename zichtbaar. Zo werden er afgelopen jaar 81.218 nieuwe bestelwagens ingeschreven, ruim 4% meer dan het jaar ervoor. Dit is vooral te danken aan een fikse stijging in december. Die maand was goed voor 34% meer inschrijvingen dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2019 zijn ook 7% meer nieuwe opleggers en bijna 9% meer nieuwe aanhangwagens verkocht.

Ter vergelijking: de inschrijving van nieuwe personenwagens lag afgelopen jaar nauwelijks hoger dan het jaar ervoor, al bleven de inschrijvingen wel op een hoog niveau, met 550.003 voertuigen. Dat was, op 2011 na, het beste jaar ooit.