The Bridge: verfbeurt van dertien jaar

Øresundbrug

De bijna acht kilometer lange Øresundbrug tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö in Zweden krijgt twintig jaar na de opening zijn eerste volledige verfbeurt.

Schilders moeten maar liefst 300.000 vierkante meter brug-oppervlakte onder handen nemen. Voor dat karwei staat in totaal dertien jaar. Industrieel dienstverlener Muehlhan Denmark, dat de tender voor de eerste twee jaar heeft gewonnen, verwacht tussen de 300.000 en 400.000 liter verf op de metalen delen van de brug te smeren.

Hangen boven zeewater

Topman Jens Mork van Muehlhan spreekt van een ‘erg speciale klus’, omdat de schilders werken op een platform dat aan portaalkranen twintig tot dertig meter boven het zeewater hangt. De verfbeurt is nodig omdat de toplaag van het vijf lagen tellende verfsysteem in de komende tien jaar erodeert.

Het oorspronkelijke verfsysteem is tijdens de bouw op land aangebracht, op de secties waaruit de brug is opgebouwd. Over de 24 meter brede brugverbinding loopt een spoorlijn met dubbelspoor met daarboven een vierbaans weg met 2×2 rijstroken. Ongeveer in het midden van de verbinding staat een tuibrug met pylonen van tweehonderd meter, die voor een doorvaarthoogte van 57 meter zorgen.

Tv-serie The Bridge

Aan Deense kant gaat de verbinding via een kunstmatig eiland over in een vier kilometer lange tunnel, die vlakbij de luchthaven van Kopenhagen weer boven de grond komt. De verbinding werd oresundelt een belangrijke rol in het migrantenverkeer tussen beide Scandinavische landen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

The Bridge: verfbeurt van dertien jaar | NT

The Bridge: verfbeurt van dertien jaar

Øresundbrug

De bijna acht kilometer lange Øresundbrug tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö in Zweden krijgt twintig jaar na de opening zijn eerste volledige verfbeurt.

Schilders moeten maar liefst 300.000 vierkante meter brug-oppervlakte onder handen nemen. Voor dat karwei staat in totaal dertien jaar. Industrieel dienstverlener Muehlhan Denmark, dat de tender voor de eerste twee jaar heeft gewonnen, verwacht tussen de 300.000 en 400.000 liter verf op de metalen delen van de brug te smeren.

Hangen boven zeewater

Topman Jens Mork van Muehlhan spreekt van een ‘erg speciale klus’, omdat de schilders werken op een platform dat aan portaalkranen twintig tot dertig meter boven het zeewater hangt. De verfbeurt is nodig omdat de toplaag van het vijf lagen tellende verfsysteem in de komende tien jaar erodeert.

Het oorspronkelijke verfsysteem is tijdens de bouw op land aangebracht, op de secties waaruit de brug is opgebouwd. Over de 24 meter brede brugverbinding loopt een spoorlijn met dubbelspoor met daarboven een vierbaans weg met 2×2 rijstroken. Ongeveer in het midden van de verbinding staat een tuibrug met pylonen van tweehonderd meter, die voor een doorvaarthoogte van 57 meter zorgen.

Tv-serie The Bridge

Aan Deense kant gaat de verbinding via een kunstmatig eiland over in een vier kilometer lange tunnel, die vlakbij de luchthaven van Kopenhagen weer boven de grond komt. De verbinding werd oresundelt een belangrijke rol in het migrantenverkeer tussen beide Scandinavische landen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement