In vrijwel alle categorieën was in januari een afname te zien van 20% of meer. Zo zijn er in de eerste maand van dit jaar 20% minder bestelbusjes verkocht. Ook de registratie van bakwagens en trekkers daalde fiks, met respectievelijk 15 en 26%.

Voortzetting van dalende trend

Volgens Rai Vereniging zijn de cijfers een voortzetting van een dalenden trend die medio vorig jaar al is ingezet. ‘We denken dat dit te maken heeft met een afnemend ondernemersvertrouwen, onder meer door Brexit-onzekerheid en een dalend consumentenvertrouwen. We horen van diverse leden dat zij ook merken dat de verkopen wat minder waren in de afgelopen tijd’, meldt een woordvoerder.

Daarmee is echter slechts een deel van de verklaring gegeven, aangezien de verkopen in de tweede helft van afgelopen jaar niet zo hard daalden als in januari 2020. ‘Die extreme daling van januari kunnen we niet echt verklaren’, aldus Rai Vereniging.

Positief voor 2020

De belangenorganisatie wil echter geen al te harde conclusies trekken uit de cijfers over januari. ‘Wellicht is de sterke afname veroorzaakt doordat bedrijven hun voertuigen nog in 2019 wilden bestellen en herstelt de markt zich weer in de komende maanden. We blijven dan ook positief over de truckverkopen in 2020, al zal het jaar waarschijnlijk niet zo goed zijn als 2019.’

DAF

Vrachtwagenfabrikant DAF sluit zich grotendeels aan bij de uitleg van Rai. Ook zij denken dat een dalend ondernemersvertrouwen en een mogelijke ‘eindejaarssprint’ in november en december 2019 belangrijke oorzaken zijn van de afname.

DAF voegt er nog aan toe dat ook meespeelt dat de afgelopen jaren het vrachtwagenpark in Nederland toch al flink is verjongd. De Nederlandse truckbouwer is nog altijd positief gestemd over de verwachte verkopen in 2020.

Kijk hier voor de exacte aantallen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement