Daimler ziet truckverkopen inzakken in vierde kwartaal 2019

dalende markt

Mercedes-moederbedrijf Daimler zag zijn wereldwijde vrachtwagenverkopen met 16% dalen in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. Ook de winst voor rente en belasting (ebit) zakte in het vierde kwartaal fors in bij de truckdivisie.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die de Duitsers dinsdag publiceerden. In totaal verkocht Daimler wereldwijd 120.745 vrachtwagens in het vierde kwartaal van 2019. In dezelfde periode het jaar ervoor waren dat er nog 143.524.

Ook in het derde kwartaal daalde de verkopen al flink, met bijna 8%. De eerste twee kwartalen van 2019 wist het bedrijf nog wel een stijging van de truckverkopen te boeken. Over het gehele jaar 2019 was sprake van een afzetdaling, al blijft de teller dan steken op -6%.

Winst

Waren de verkopen al niet best, de ebit van de truckdivisie halveerde zelfs bijna in het laatste kwartaal van 2019. Deze winst voor rente en belastingen kwam uit op 382 miljoen euro. Dat was 46% lager dan 710 miljoen van dezelfde periode in 2018.

Daimler zag de afzet in het vierde kwartaal dalen in vrijwel alle delen van de wereld. Alleen in Latijns-Amerika hadden de Duitsers de wind mee, met een plus van 10%. Daar stonden afnames tegenover in onder meer Europa (-16%) en Azië (-25%). In thuismarkt Duitsland zakten de verkopen met 18%.

Markttrend

Met de cijfers sluit Daimler aan bij de algehele tendens van de Europese vrachtwagenmarkt in de tweede helft van afgelopen jaar. In de zomer van 2019 werd een dalende lijn ingezet, die de rest van het afgelopen jaar aanhield.

Voor 2020 zijn de Duitsers niet optimistisch. De verkopen vallen waarschijnlijk iets lager uit dan in 2019, terwijl het resultaat zelfs ‘significant lager’ zal zijn. Dat schrijft Daimler in een toelichting op de jaarcijfers.

Slechtste resultaat

Als gekeken wordt naar het gehele Daimler-concern, dus inclusief de verkoop van bijvoorbeeld personenauto’s, kwam het bedrijf uit op een nettowinst van 2,7 miljard euro. Dat was het slechtste resultaat van de afgelopen decennia.

Oorzaken hiervan zijn de oplopende kosten voor de productie van elektrische auto’s en voor de terugroepacties vanwege het dieselschandaal. Het autoconcern snijdt ter compensatie van die kosten fors in het werknemersbestand. Duizenden banen verdwijnen de komende jaren, maakte het bedrijf al eerder bekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Daimler ziet truckverkopen inzakken in vierde kwartaal 2019 | NT

Daimler ziet truckverkopen inzakken in vierde kwartaal 2019

dalende markt

Mercedes-moederbedrijf Daimler zag zijn wereldwijde vrachtwagenverkopen met 16% dalen in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. Ook de winst voor rente en belasting (ebit) zakte in het vierde kwartaal fors in bij de truckdivisie.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die de Duitsers dinsdag publiceerden. In totaal verkocht Daimler wereldwijd 120.745 vrachtwagens in het vierde kwartaal van 2019. In dezelfde periode het jaar ervoor waren dat er nog 143.524.

Ook in het derde kwartaal daalde de verkopen al flink, met bijna 8%. De eerste twee kwartalen van 2019 wist het bedrijf nog wel een stijging van de truckverkopen te boeken. Over het gehele jaar 2019 was sprake van een afzetdaling, al blijft de teller dan steken op -6%.

Winst

Waren de verkopen al niet best, de ebit van de truckdivisie halveerde zelfs bijna in het laatste kwartaal van 2019. Deze winst voor rente en belastingen kwam uit op 382 miljoen euro. Dat was 46% lager dan 710 miljoen van dezelfde periode in 2018.

Daimler zag de afzet in het vierde kwartaal dalen in vrijwel alle delen van de wereld. Alleen in Latijns-Amerika hadden de Duitsers de wind mee, met een plus van 10%. Daar stonden afnames tegenover in onder meer Europa (-16%) en Azië (-25%). In thuismarkt Duitsland zakten de verkopen met 18%.

Markttrend

Met de cijfers sluit Daimler aan bij de algehele tendens van de Europese vrachtwagenmarkt in de tweede helft van afgelopen jaar. In de zomer van 2019 werd een dalende lijn ingezet, die de rest van het afgelopen jaar aanhield.

Voor 2020 zijn de Duitsers niet optimistisch. De verkopen vallen waarschijnlijk iets lager uit dan in 2019, terwijl het resultaat zelfs ‘significant lager’ zal zijn. Dat schrijft Daimler in een toelichting op de jaarcijfers.

Slechtste resultaat

Als gekeken wordt naar het gehele Daimler-concern, dus inclusief de verkoop van bijvoorbeeld personenauto’s, kwam het bedrijf uit op een nettowinst van 2,7 miljard euro. Dat was het slechtste resultaat van de afgelopen decennia.

Oorzaken hiervan zijn de oplopende kosten voor de productie van elektrische auto’s en voor de terugroepacties vanwege het dieselschandaal. Het autoconcern snijdt ter compensatie van die kosten fors in het werknemersbestand. Duizenden banen verdwijnen de komende jaren, maakte het bedrijf al eerder bekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement