Dat blijkt uit een enquête van wegvervoersorganisatie FNTR onder achthonderd leden. Faillissementen deden zich vooral voor in het westen des landes en in de Rhône-streek. Het ging om kleinere bedrijven die vooral werden getroffen door acties in de havens van Le Havre en Marseille-Fos.

Verder leden veel bedrijven schade, doordat ze moesten omrijden, door leegrijden, extra personeelskosten wegens overuren en doordat klanten bepaalde transporten afzegden. FNTR-voorzitter Jean-Christophe Pic bepleit belastingmaatregelen en andere financiële steun van de overheid om het bedrijfsleven tegemoet te komen.

1 miljard euro verlies

Bij staatsspoorbedrijf SNCF hebben de acties nu voor zeker een miljard euro aan verliezen veroorzaakt. Budgetten moesten worden verminderd en bedrijfsonderdelen afgestoten. Dat komt allemaal bovenop het strategische plan dat het bedrijf, sinds kort een NV op afstand van de staat, van overheidswege is opgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement