De actie vond zondag 1 maart plaats en werd uitgevoerd op vestigingen van Vos in de Belgische plaatsen Zeebrugge en Pittem. Naast het in beslag nemen van de trucks zijn ook diverse documenten meegenomen voor verder onderzoek.

Een anonieme bron dichtbij het vuur meldde eerder op maandag dat het ging om Vos. De Brabantse vervoerder heeft dit inmiddels bevestigd, bij monde van directeur Frank Verhoeven.

Vos is verrast

Hij meldt aan Nieuwsblad Transport verrast te zijn door de actie van de Belgen. ‘We zijn al enige tijd in dialoog met de Belgische overheid over de aard van het betreffende werk en de beloning die daarbij hoort. Qua dialoog was het sinds enige tijd wat stiller, maar desondanks hadden we een actie zoals die van afgelopen zondag niet verwacht.’

Verhoeven voegt hieraan toe. ‘Wij willen het als Vos Logistics juist goed doen en zorgen voor een faire beloning van al onze medewerkers. Dus ook voor onze chauffeurs. We zijn dan ook van mening dat de beloningsregels die wij toepassen, correct zijn.’ Zo wijst de ceo erop dat Vos beschikt over een kantoor in Roemenië met 120 medewerkers en er dus geen sprake is van een brievenbusfirma.

Hij hoopt dan ook op korte termijn met de Belgische overheid tot overeenstemming te komen voor de vrijgave van de 89 trucks, waarbij Verhoeven ervan uitgaat dat de voertuigen in de loop van deze of volgende week weer beschikbaar zijn voor het bedrijf. Hij doet geen uitspraak over de verwachte omvang van de schade.

Onderzoek

Het onderzoek naar de gang van zaken bij Vos Logistics is momenteel in volle gang. De betrokken overheidsinstanties kunnen daardoor nog geen resultaten meedelen. Het verdere onderzoek zal geleid worden door het Arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen.

Eerdere actie

Het is de tweede actie tegen sociale dumping in korte tijd in België. Op 23 februari vond al een eerdere actie plaats, waarbij veertien trucks aan de ketting zijn gelegd. Het ging in dat geval om het Litouwse transportbedrijf Arijus, dat een vestiging in België heeft.

‘Er is nagegaan of de gecontroleerde ondernemingen er niet voor terugdeinzen om voortdurend actief te zijn vanuit België, waarbij de sociaalrechtelijke verplichtingen in België op systematische wijze worden omzeild. Dergelijke constructies creëren oneerlijke concurrentie ten aanzien ondernemingen die zich wel aan de regels houden’, schrijven de betrokken instanties als toelichting op de acties.