De Belgische overheid heeft van de bestrijding van sociale dumping in het wegtransport een prioriteit gemaakt. De laatste tijd kwamen regelmatig berichten uit België voorbij over invallen, inbeslagnames en boetes voor transporteurs die op ondeugdelijke wijze buitenlandse werknemers inzetten, of zouden hebben ingezet.

Ook Vos was al enige tijd in het vizier van de opsporingsdiensten. De vervoerder is al jaren nadrukkelijk aanwezig in Oost-Europese landen en maakt ook al geruime tijd gebruik van chauffeurs uit Oost-Europa, bijvoorbeeld Roemenië. Daar maakt het echter geen geheim van.

Of dit op een deugdelijke wijze gebeurt, was al enige tijd onderwerp van discussie tussen de vervoerder en de betrokken Belgische overheidsdiensten. Hoewel er de laatste tijd wat minder overleg plaats heeft gevonden, zag Vos de invallen in Zeebrugge en Pittem niet aankomen. De acties van de opsporingsdiensten van afgelopen zondag kwamen voor topman Frank Verhoeven dan ook als een donderklap bij een min of meer heldere hemel.

Het plotseling in beslag nemen van de bijna honderd Poolse en Roemeense vrachtwagens van het bedrijf – het totale wagenpark van Vos telt ongeveer 1250 voertuigen – is een zeer zware maatregel. De ritplanning wordt er volledig door overhoop gegooid, de imagoschade is groot en veel lading komt mogelijk niet op tijd aan, met morrende klanten als gevolg. Dit terwijl het wegtransport toch al een vechtmarkt is.

Het onderzoek naar vermeende wantoestanden bij Vos vindt momenteel plaats. Of er daadwerkelijk regels zijn overtreden, is nog niet vastgesteld. Of in ieder geval, is door de betreffende overheidsdiensten nog niet naar de buitenwereld toe gecommuniceerd.

Desondanks zagen de Belgen zich genoodzaakt tot het nemen van een dergelijke zware maatregel. Wanneer en voor welk bedrag de Brabantse transporteur de voertuigen weer terugkrijgt, is nog niet duidelijk. Je mag hopen dat de bevoegde instanties zeer sterke aanwijzingen hebben dat er bij Vos Logistics zaken niet pluis zijn. Anders is het aan de ketting leggen van de trucks een buitenproportioneel zware straf.