Het wegtransport kan al geruime tijd profiteren van een groeiende markt. 2011 was het laatste jaar waarin de sector in het vierde kwartaal een krimp voor de kiezen kreeg. Het jaar erna was er al weer een lichte stijging, van 1%. Daarna gingen de groeicijfers de hoogte in, met een omzetstijging van minimaal 2,5%, vaak zelfs fors meer. Die lijn werd afgelopen kwartaal dus niet doorgezet.

Heel 2019

Als gekeken wordt naar het gehele jaar 2019 ziet het er rooskleuriger uit. Uit de CBS-cijfers valt op te maken dat het wegtransport een omzetgroei van 4,5% boekte over het gehele vorige jaar. Dat was weliswaar lager dan in de twee jaren daarvoor, maar nog altijd een stevig groeicijfer. Het was al het zesde jaar op rij dat de jaaromzet in het wegtransport toenam.

Maandag werd al bekend dat het volume in het wegvervoer ook is toegenomen vorig jaar. In totaal vervoerden Nederlandse vrachtwagens 689 miljoen ton goederen in 2019. Dat was 1,3% meer dan het jaar ervoor.

De cijfers zeggen echter weinig over de winstgevendheid van de branche. Omzet en volume zijn immers iets anders dan winst. De sector staat erom bekend met zeer dunne marges te werken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement