Zij wil zo bekijken of het zwaardere en langere materieel een positief effect heeft op het milieu en minder congestie oplevert. Vervoerders krijgen tot 2002 een ontheffing voor de proef.

Er is eerder al een proef gedaan met een vier teu truck van dertig meter lang, zegt het Bureau Verkeers Ondersteuning (RVO) van de Rotterdam-Rijnmond. ‘Het ging prima op het achteruitrijden na’, zegt W. Sterk van het RVO.

Hij verwacht dan ook dat de kleinere truck van 25 meter verkeerstechnisch geen problemen zal opleveren. Wel denkt hij dat het qua milieu en reduceren van de files ‘een druppel op de gloeiende plaat’ zal zijn.

Er hebben zich 25 bedrijven aangemeld voor de proef. Indien Rotterdam wordt aangewezen als proefterrein zullen wel de verkeerslichten langer op groen moeten staan bij spoorwegovergangen, stelt Sterk. ‘Een langere truck heeft immers meer tijd nodig om een railkruising te passeren.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement