EU wil voorrang voor trucks bij Europese grensovergangen

voedseltransport

EU-lidstaten moeten voorrang verlenen voor vrachtwagens bij alle grensovergangen. Dit moet voorkomen dat het wegtransport vertraging oploopt als gevolg van verscherpte grenscontroles wegen de corona-uitbraak.

Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maandag gezegd. Daarmee reageert ze op het beleid in diverse Europese landen, onder meer in Duitsland, Denemarken en veel Oost-Europese landen, om het grensverkeer fors te beperken.

Ze adviseert de landen om voor het essentiële goederenvervoer, bijvoorbeeld van medicijnen en voedsel, snelle grenspassages mogelijk te blijven maken. ‘Lidstaten zouden ‘priority lanes’ moeten aanleggen voor het goederentransport’, aldus de EC-voorzitter.

Professionals uit het wegvervoer kunnen hier de actuele wachttijden bekijken bij de verschillende grensovergangen.

Personeel

Ook voor de werknemers in de vervoerssectoren moet het passeren van een landsgrens makkelijk blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om vrachtwagenchauffeurs, treinbestuurders, piloten en ander luchtvaartpersoneel.

Tevens raadt ze lidstaten aan om geen aanvullende certificeringsregels voor voedingsproducten in te voeren. ‘Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit is er geen enkel bewijs dat voeding het coronavirus kan verspreiden’, licht Von der Leyen toe.

Versoepeling rij- en rusttijden

In reactie op de corona-uitbraak hebben diverse landen hun regels voor rij- en rusttijden aangepast. Zo heeft België een versoepeling in het leven geroepen voor het vervoer van medicijnen, voedsel en andere essentiële goederen. Deze aangepaste regels gelden in ieder geval tot en met woensdag.

Ook in andere landen, waaronder Oostenrijk, Spanje, Tsjechië en Noorwegen, zijn de regels voor rij- en rusttijden versoepeld. Voor zover bekend zijn er geen plannen om een dergelijke aanpassing van de regels in Nederland in te voeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

EU wil voorrang voor trucks bij Europese grensovergangen | NT

EU wil voorrang voor trucks bij Europese grensovergangen

voedseltransport

EU-lidstaten moeten voorrang verlenen voor vrachtwagens bij alle grensovergangen. Dit moet voorkomen dat het wegtransport vertraging oploopt als gevolg van verscherpte grenscontroles wegen de corona-uitbraak.

Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maandag gezegd. Daarmee reageert ze op het beleid in diverse Europese landen, onder meer in Duitsland, Denemarken en veel Oost-Europese landen, om het grensverkeer fors te beperken.

Ze adviseert de landen om voor het essentiële goederenvervoer, bijvoorbeeld van medicijnen en voedsel, snelle grenspassages mogelijk te blijven maken. ‘Lidstaten zouden ‘priority lanes’ moeten aanleggen voor het goederentransport’, aldus de EC-voorzitter.

Professionals uit het wegvervoer kunnen hier de actuele wachttijden bekijken bij de verschillende grensovergangen.

Personeel

Ook voor de werknemers in de vervoerssectoren moet het passeren van een landsgrens makkelijk blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om vrachtwagenchauffeurs, treinbestuurders, piloten en ander luchtvaartpersoneel.

Tevens raadt ze lidstaten aan om geen aanvullende certificeringsregels voor voedingsproducten in te voeren. ‘Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit is er geen enkel bewijs dat voeding het coronavirus kan verspreiden’, licht Von der Leyen toe.

Versoepeling rij- en rusttijden

In reactie op de corona-uitbraak hebben diverse landen hun regels voor rij- en rusttijden aangepast. Zo heeft België een versoepeling in het leven geroepen voor het vervoer van medicijnen, voedsel en andere essentiële goederen. Deze aangepaste regels gelden in ieder geval tot en met woensdag.

Ook in andere landen, waaronder Oostenrijk, Spanje, Tsjechië en Noorwegen, zijn de regels voor rij- en rusttijden versoepeld. Voor zover bekend zijn er geen plannen om een dergelijke aanpassing van de regels in Nederland in te voeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement