Vanwege het coronavirus heeft België onlangs grenscontroles ingevoerd. Iedereen die geen dringende reden heeft om het land binnen te gaan, wordt de toegang geweigerd. Bij het invoeren van deze maatregel is echter bepaald dat goederenvervoer hiervan zou worden uitgezonderd. Ook een woordvoerder van de Belgische overheid bevestigde dit vorige week tegen Nieuwsblad Transport.

Nu blijkt echter dat sommige vrachtwagens toch worden teruggestuurd, meldt TLN. De wetshandhavers laten alleen trucks door die essentiële goederen vervoeren, zoals medicijnen en levensmiddelen.

Maar volgens de transporteursorganisatie zou al het goederenvervoer de grens mogen passeren, omdat logistiek is aangewezen als essentiële sector. De belangenvereniging meldt dat het samen met de Belgische zusterorganisatie Febetra werkt aan een oplossing van het probleem.

Lange files

De Belgische grenscontroles zorgen ook voor lange files. Zo stond er dinsdagochtend een file van vijf kilometer op de A16 richting Antwerpen. Ook bij andere belangrijke grensovergangen, waaronder de A4 en A76 was het raak, ook op andere dagen.

Bij de Belgische grens stonden de trucks tussen de personenauto’s. Mede daardoor moesten ze op sommige momenten zo’n drie kwartier wachten voordat ze door konden rijden. Dit terwijl de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen er juist onlangs bij alle EU-lidstaten op aandrong te zorgen voor soepele procedures bij grensovergangen.

Ze raadde landen aan om speciale voorrangsstroken voor trucks in te stellen, zogeheten green lanes. Hierdoor zou de wachttijd voor het vrachtverkeer beperkt kunnen blijven. Von der Leyen voegde eraan toe dat de diverse coronamaatregelen mogen resulteren in een vertraging van maximaal vijftien minuten. Daar voldeden de Belgische controles dus niet aan.

Vele uren wachttijd

In sommige andere landen is het echter nog veel erger. Koploper is de grensovergang tussen Oostenrijk en Hongarije. Daar zou de wachttijd zijn opgelopen tot vele uren. Ook tussen Italië en Zwitserland zou sprake zijn van enkele uren vertraging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement