Duitsland heeft half maart strenge beperkingen afgekondigd voor het reizen vanuit Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Dat zou moeten worden uitgebreid naar Nederland, België, Polen en Tsjechië. Seehofer komt volgens Der Spiegel maandag ook met het plan dat iedereen die Duitsland per vliegtuig binnenkomt, twee weken in quarantaine moet.

Onenigheid

Er heerst volgens het Duitse persbureau DPA onenigheid binnen de regering van christendemocraten en sociaaldemocraten over dergelijke plannen. Een woordvoerder van het ministerie van Seehofer zei vrijdag dat er ‘momenteel geen aanleiding is het huidige beleid (aan de grenzen) te veranderen’.

Christendemocraten steunen Seehofer en vinden het krankzinnig dat er nog steeds geen nationale aanpak is en dat niet overal mensen die het land binnenkomen medisch worden nagekeken. Dagelijks komen naar schatting twintigduizend mensen de Bondsrepubliek binnen uit landen waar ze mogelijk het coronavirus hebben opgedaan.

Teruggestuurd

Duitsland heeft inmiddels zestigduizend mensen teruggestuurd bij de grensovergangen waar welke strenge controles plaatsvinden, zoals bij de Franse en Deense grenzen. Dit omdat ze geen goede reden zouden hebben gehad om naar Duitsland te komen.

Het weekblad meldt dat ‘het coronakabinet’ maandag over de plannen van Seehofer praat. Als die worden uitgevoerd, dienen ook Nederlanders die naar Duitsland gaan ‘ernstige redenen’ te hebben om naar het buurland te reizen.

Filevorming

Om België in te komen, moeten Nederlanders al enige tijd kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is. Veel kleinere wegen over de Belgische grens zijn inmiddels afgesloten, wat in de eerste dagen filevorming veroorzaakte, waarin ook het vrachtverkeer terechtkwam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement